Wat mij opviel aan de vijfde stemmer die ik interviewde

Joris Luyendijk
Schrijver en antropoloog

We zitten midden in week twee van dit experiment en bevat bemoedigend veel aanknopingspunten voor verdiepende vragen. Jullie vragen zal ik verzamelen en naderhand aan de geïnterviewde Zeeuwse weduwe voorleggen.

Neem deze passage waarin ze zich richt tot immigranten: ‘Je bent hier uit vrije wil en niemand heeft je gedwongen om te komen. En je moet niet verwachten dat je meteen in een villa kan gaan wonen. Je moet het opbouwen. Dat moesten wij ook. Het wordt je in het leven niet allemaal toegeworpen. Zo werkt het niet.’

Iedereen die ik spreek, zegt: ‘Inderdaad heeft-ie geen plan. Maar hij komt tenminste voor ons op.’

In onder Trumpstemmers is dit wel aangeduid als het gevoel dat immigranten mogen ‘voordringen bij de Amerikaanse droom.’ Anders gezegd: mensen hebben het idee dat hun leiders meer geven om immigranten dan om de eigen bevolking.

Verder maakt dit interview korte metten met het idee dat PVV-stemmers nooit in aanraking komen met de problemen waar Wilders zo op hamert. En dan is er dat punt helemaal op het eind: ‘Wilders doet het niet voor zichzelf […]. Als je dan hoort hoe Wilders geen nacht in zijn eigen huis kan slapen, door die bedreigingen. Ik zag een interview met zijn vrouw. Een keurige dame. ‘Gelukkig dat we geen kinderen hebben,’ zei ze. Alleen al daarvoor krijgt Wilders mijn stem. Hij is zo flink!’

Dit is volgens mij een heel belangrijke verklaring van Wilders’ geloofwaardigheid. Iedereen die ik spreek, zegt: ‘Inderdaad heeft-ie geen plan. Maar hij komt tenminste voor ons op.’ Vergelijk dat met al die politici van gevestigde partijen die doorstromen naar het bedrijfsleven, met name de financiële sector. In plaats daarvan brengt Wilders misschien wel het grootste offer dat je in onze samenleving kunt geven: zijn vrijheid.

Het interview:

Meer weten?