Als je geen tijd hebt om alle verkiezingsprogramma’s te lezen, stemwijzers te kort door de bocht vindt en je afvraagt of partijen hun beloften wel waarmaken, is het lastig kiezen.

Daarom naar de daden van politici in plaats van de beloften. Wat stemden ze de afgelopen vier jaar? En wat beloven ze nu?

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste inzichten geordend op thema. Lees het niet als een stemadvies, maar als hulp om je stem op 15 maart te kunnen bepalen aan de hand van het daadwerkelijke stemgedrag in de Tweede Kamer.

Zorg

Wat moet je stemmen als je de zorg belangrijk vindt? Na tien jaar marktwerking lijken de opties voor de zorg nu: meer markt óf een overheidsfonds. Welke oplossingen zien politieke partijen? Marc Chavannes zette de plannen af tegen de daden. Lees en je snapt waarom zoveel partijen nu willen dat er meer geld naar de zorg gaat: daarop bezuinigen is desastreus gebleken.

Vluchtelingen

Wat moet je stemmen als je vluchtelingen en immigratie belangrijk vindt? Dick Wittenberg analyseerde de partijprogramma’s en zag vooral hoe de plannen van de VVD zich slecht verhouden tot de rechtsstaat. En hoewel die partij zegt vóór opvang van vluchtelingen in de regio te zijn, stemde de partij daar de afgelopen vier jaar juist herhaaldelijk tégen. Welke partijen als het om dit thema gaat?

Veiligheid

Wat moet je stemmen als je veiligheid belangrijk vindt? Er is de afgelopen vier jaar hard bezuinigd op Defensie, de AIVD en politie & justitie. Daar zijn vooral de regeringspartijen VVD en PvdA schuldig aan: zij stemden daar voor. Zijn hun huidige plannen - of die van andere partijen - goed genoeg om de schade te repareren? Bart de Koning het voor je uit.

Europa

Waar moet je op stemmen als het over Europa gaat? Tomas Vanheste las alle partijplannen over Europa. Hem viel op dat geen enkele partij tevreden is met de Europese Unie zoals die nu is. Maar stroken hun ideeën ook met wat ze de afgelopen vier jaar stemden? Niet altijd: de PvdA is in Brussel bijvoorbeeld tegen het handelsverdrag CETA, terwijl de Tweede Kamerfractie vóór stemde. Ook bij andere partijen gaapt een kloof tussen beloften en daden, laat Vanheste in zien.

Privacy

Waar moet je op stemmen als je privacy belangrijk vindt? Het duurde even, maar inmiddels zeggen alle partijen dat ze privacy belangrijk vinden. Daarom keek Bart de Koning naar wat ze daadwerkelijk stemden. Dan valt op dat partijen soms toch feitelijk tégen de bescherming van onze privacy stemmen. Dus kun je het best D66, GroenLinks, SP of Partij voor de Dieren stemmen, schrijft De Koning in

Onderwijs

Wat moet je stemmen als je onderwijs belangrijk vindt? Bijna alle partijen willen ongelijkheid in het onderwijs tegengaan. Daar zijn ook goede manieren voor: een eindtoets, een brede brugklas, de mogelijkheid om door te stromen. Wel ironisch dat de PvdA nu voorstelt om die methoden in te zetten, terwijl de partij daar de afgelopen vier jaar tégen stemde, ontdekte Johannes Visser. Lees hier - ook om erachter te komen wat andere partijen deden tegen ongelijkheid in het onderwijs.

Ontwikkeling van jonge kinderen

Wat moet je stemmen als je de ontwikkeling van jonge kinderen belangrijk vindt? Marilse Eerkens wilde uitzoeken wat partijen nu beloven te investeren in jonge kinderen en wat ze de afgelopen vier jaar deden. Maar politici déden bijna niks om die belangrijke ontwikkelingsfase - die ook het verdere leven diepgaand beïnvloedt - te stimuleren. Dus:

Ouderschapsverlof

Wat moet je stemmen als je ouderschapsverlof belangrijk vindt? In 2012 schitterde het thema door afwezigheid, dit jaar staat het in elk geval op de politieke agenda: betere verlofregelingen voor jonge ouders. Wat beloven de partijen in hun verkiezingsprogramma’s? Wat betekent dit voor jonge kinderen? Lynn Berger Tipje van de sluier: GroenLinks spant zich hier het langst voor in en komt met het concreetste plan.

Cultuur

Wat moet je stemmen als je cultuur belangrijk vindt? Er is heel hard bezuinigd op kunst en cultuur. Bijna alle partijen benadrukken dus nu het maatschappelijk belang daarvan en een aantal partijen komt met concrete plannen om de schade van de bezuinigingen te herstellen. Bij de PvdA gaan die lijnrecht in tegen hoe politici de afgelopen vier jaar stemden in de Tweede Kamer.

Klimaat en duurzaamheid

Wat moet je stemmen als je klimaat belangrijk vindt? De klimaatcrisis grijpt wereldwijd om zich heen, maar in de campagne werd er nauwelijks over gesproken. Welke partijen durven te draaien aan alle knoppen die de overheid tot zijn beschikking heeft om verdere opwarming te voorkomen?

Meer lezen en kijken voordat je gaat stemmen?

De Verkiezingsgids van De Correspondent We delen onze verkiezingsverhalen niet alleen op het platform, maar ook in De Verkiezingsgids. Wil je als eerste een seintje krijgen, meld je dan aan voor ons speciale verkiezingsevenement op Facebook. Meld je hier aan! Kijken: De PVV is economisch helemaal niet links. Integendeel Geert Wilders is ‘linkser dan Emile Roemer van de SP, en dan moet je echt je best doen,’ aldus Mark Rutte. Nonsens. Wie naar het stemgedrag van de PVV kijkt ziet: de partij is ook economisch knetterrechts. Kijk het filmpje van Jesse Frederik hier terug Strategisch stemmen is niet slim Strategisch stemmen, ieder verkiezingsseizoen doet het idee de ronde. Als een soort invloedverdubbelaar. Dit keer zouden aanhangers van partijen als CDA, D66, GroenLinks en zelfs de PvdA overwegen VVD te stemmen om Geert Wilders de pas af te snijden. In dit Politiek Dagboek: strategisch stemmen is niet goed voor de democratie en werkt averechts. Lees de column van Marc Chavannes hier terug Wat moet je met al die peilingen? Nou, dit dus Met nog twee weken te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen komen peilingen dagelijks in het nieuws. Maar wat moet je met al die cijfers? Met deze vier tips kom je ongeschonden de verkiezingen door. Lees het verhaal van Sanne Blauw hier terug