Spring naar inhoud

Wat moet je stemmen als je vindt dat de inwoners van Groningen zo snel mogelijk moeten worden ontzien?

Vorige week lag premier Mark Rutte onder vuur omdat hij had zitten ‘jokkebrokken’ over de aardbevingen in Groningen. In Pauw & Jinek zei Rutte dat de aardbevingen ‘netjes’ werden afgehandeld - tot woede van de Groningers die in de studio waren uitgenodigd.

Journalist Marjoleine de Vos woont zelf in Groningen, kent de praktijken en schreef in een overtuigend betoog in NRC dat het verhaal van Rutte in Jinek ‘flauwekul’ was. De verantwoordelijke minister Henk Kamp (VVD) had de gaswinning veel eerder terug moeten draaien, stelt De Vos.

Tijdens de formatie wordt het dichtdraaien van de gaskraan ongetwijfeld een verhit strijdpunt. Wat is de inzet van de verschillende partijen? En wat zeggen zij over de compensatie van slachtoffers? Lees het via de links hieronder.

Lees Marjoleine de Vos in NRC: Gasbevingen netjes afgehandeld? Rutte zat te jokkebrokken Overzicht RTV Noord: wat zeggen de partijen over de gaswinning? Overzicht lokale actiegroep Groninger Gasberaad: Standpunten over gaswinning politieke partijen RTV Noord vergeleek de beloftes uit verkiezingsprogramma’s met de begrotingen die werden ingeleverd bij het Centraal Planbureau. Hier vind je dus zowel woorden als cijfers Nieuwsbericht RTV Noord: Politieke partijen ‘voorzichtigjes’ over terugdraaien gaskraan RTV Noord: Wat zeggen de nieuwe politieke partijen over Groningen en de gaswinning? Eerder deze maand in de Volkskrant: ‘Staat moet verantwoordelijkheid nemen in Groningen’ Hier de petitie die al door bijna 135.000 mensen werd getekend: Laat Groningen niet zakken Eindredacteur Vossers tipte afgelopen weekend de documentaire ‘De stille beving’ over Groningen Lees ook: Dit zijn de partijen die klimaatverandering serieus tegengaan Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
Correspondent Democratie & Klimaat