Vijftien september was het vijf jaar geleden dat Lehman Brothers failliet ging, het officieuze startsein voor de kredietcrisis, die tot op de dag van vandaag voortwoedt. Het is een crisis die nog wel even kan duren. Veel Nederlanders snappen niet dat er sinds de aanvang van de crisis in de Europese banken is gestoken, terwijl door heel Europa hard wordt bezuinigd. Ze zijn kwaad en gefrustreerd. Ze begrijpen niet waarom de bonuscultuur niet wordt aangepakt en er dus nog steeds miljoenen worden uitgekeerd aan, om er maar een te noemen, Robeco-bestuurders. Tegen de regels van De Nederlandsche Bank in. Goedgekeurd door de Nederlandsche Bank.

Wij, burgers, hebben veel meer macht dan wij ons realiseren.

Die woede en frustratie mondde onder andere uit in de Occupybeweging - die ook al snel weer strandde. Het probleem van de Occupybeweging was dat de zaken waartegen geprotesteerd werd te complex en allesomvattend waren om een coherente aanpak te propageren. Het bleek verdomd lastig om een systeem te veranderen, ook al is het een systeem dat in staat is om een land een generatie lang in een crisis te storten. Maar hoewel Occupy een stille dood stierf, is de wil om Nederland en haar instituties te veranderen niet afgenomen. Wij, burgers, hebben veel meer macht dan wij ons realiseren - en die macht is door sociale media alleen maar groter geworden. Het is tijd om die macht ook in de echte wereld te gebruiken.

In 2014 ga ik verkennen hoe Nederland ervoor staat. Ik ga twaalf maanden lang aan de hand van twaalf thema’s reizen door de twaalf provincies van het land. Elke maand doe ik een andere provincie, met in mijn achterhoofd de vraag: hoe staat Nederland er nu echt voor en hoe kan het beter? Ik ga daarvoor op zoek naar nieuwe initiatieven en technologieën die de Nederlanders nog welvarender en gelukkiger kunnen maken. 

Bij dit project heb ik jullie hulp hard nodig. Hieronder kunnen jullie je eigen initiatief of dat van een ander aangeven voor een beter Nederland. Dat kan een nieuw zorginitiatief zijn, een alternatieve energievoorziening of een nieuwe, lokale munteenheid. Misschien heb je een idee voor een coöperatie en zoek je anderen in de buurt om samen te werken. Of heb je iets gezien in het buitenland dat het proberen waard is in Nederland. Of heb je een goede - of slechte - ervaring met een van de initiatieven waar ik over heb geschreven. De komende maanden houd ik jullie op de hoogte van mijn voorbereidingen. In december maak ik bekend in welke provincie ik welke projecten als eerste ga bezoeken.

Op 10 juli 2013, een mooie zonnige dag, kwam van de elektriciteitsvoorziening in Duitsland uit zonne-energie. In Nederland was dat die dag een fractie daarvan. Bijna de helft van die Duitse zonne-energie wordt opgewekt door particulieren. In Nederland is op dit vlak nog een wereld en een markt te winnen. En wie denkt dat zoiets in Nederland niet kan: de site waar je dit stukje op leest is gefinancierd door meer dan 20.000 lezers, die net als jij dachten dat het tijd was voor iets nieuws.

Vimeo
Ik ga het nieuwe Nederland opzoeken