De inlichtingendienst AIVD (en militaire zuster MIVD) heeft een paar bewogen jaren achter de rug. Veel van wat de AIVD doet, blijft echter verborgen. Met twee onderzoekers ben ik bezig iets meer bloot te leggen van wat de AIVD doet door simpelweg de vacatures van de afgelopen twintig jaar te bestuderen. Open Source Intelligence noemen ze dat, OSINT. 

We hebben al veel vacatures kunnen terugvinden in online archieven, maar moeten ook een paar dagen in de krantenarchieven van de Koninklijke Bibliotheek gaan neuzen. De vraag is: waar te beginnen? Waar staan doorgaans vacatures van de AIVD (en/of de MIVD)? Heeft iemand toevallig deze vacatures al verzameld? Of is er iemand met veel kennis over het wervingsbeleid van de diensten die hier over wel wil vertellen? 

We hebben de AIVD om informatie gevraagd (met een Wob-verzoek) maar dat is Onterecht menen wij. Het betreft publieke informatie.

De onderzoekers zullen de vacatures voor wetenschappelijk onderzoek gebruiken. Ik wil er een artikel mee schrijven, een alternatieve biografie van de Nederlandse inlichtingendienst(en). 

Dus heeft u meer informatie over dit onderwerp, help ons op weg. Dat kan in de comments, maar u kunt ook een mail sturen naar dimitri@tokmetzis.com. Mijn PGP-key staat in mijn (twitter)bio. Mails naar dit adres worden niet gelogged, althans niet aan mijn kant.