Spring naar inhoud

Bewuste manipulatie van het klimaat is eng. Daarom is dit kalme gesprek een verademing

Technologie inzetten om het klimaat te manipuleren – geo-engineering – roept vaak heftige reacties op. De sprekers in deze podcast kunnen daar begrip voor opbrengen, maar toch pleiten ze voor onderzoek naar manieren om het klimaat af te koelen.

Het wordt door sommigen gezien als het laatste redmiddel: als de opwarming uit de hand loopt, kunnen we altijd nog paardenmiddelen inzetten om het klimaat weer af te koelen. Bijvoorbeeld door kleine weerkaatsende deeltjes in de atmosfeer te spuiten, zodat minder warmte van de zon de aarde bereikt.

Het probleem is dat we niet zeker weten of zulke trucs zouden werken – en dat er enorme risico’s aan zitten. Geen wonder dus dat er weinig uitgesproken voorstanders van geo-engineering zijn, maar wel hele vocale tegenstanders.

In de podcast Climate One komen twee van de meest redelijke stemmen in het klimaatmanipulatiedebat aan het woord: Oliver Morton en Ken Caldeira. Morton schreef een boek over geo-engineering, Caldeira doet er onderzoek naar bij de Stanford Universiteit.

Geen uitgesproken tegenstanders in deze podcast, maar de meeste tegenargumenten passeren wél de revue. Een goed gesprek dus voor wie zelf een mening wil vormen over de voor- en nadelen van deze technologie. Luister, lees en kijk verder via de links hieronder.

Hier de podcast ‘Remaking the Planet’ van Climate One (ook te beluisteren via iTunes, Google Play en Stitcher) Dit verhaal over de voor- en nadelen van geo-engineering verscheen eerder op De Correspondent: CO2 opzuigen en wolken witten: om de opwarming te stoppen moeten we het klimaat leren manipuleren
YouTube
Bij de Universiteit van Nederland ging klimaatwetenschapper Herman Russchenberg (TU Delft) in op de vraag: Kun je de opwarming van de aarde ook tegengaan door zonlicht te weerkaatsen?
Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
Illustratie: Raúl Soria
Correspondent Democratie & Klimaat