Spring naar inhoud

Mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor is weer gearresteerd (en westerse bedrijven maken zulke repressie mogelijk)

Ahmed Mansoor is weer gearresteerd. Deze mensenrechtenactivist uit de Verenigde Arabische Emiraten wordt al jarenlang door het regime dwarsgezeten omdat hij de democratisering van de oliestaatjes probeert te bevorderen.

Hij spreekt zich geregeld openlijk uit tegen het repressieve regime en betaalt daarvoor vaak een hoge prijs. Hij heeft al eerder acht maanden vastgezeten, zijn geld en paspoort zijn in beslag genomen.

Gisteren werd hij midden in de nacht uit zijn woning gehaald. Amnesty International vreest voor zijn welzijn.

Mansoor is voor ons een belangrijk persoon geweest in onze onderzoeken. Hij staat namelijk centraal in een aantal onthullingen over hoe westerse surveillancetechnologie door repressieve staten worden misbruikt.

Het Canadese Citizen Lab publiceerde onlangs nog een interessant rapport waarin werd aangetoond dat de Israëlische firma NSO Group probeerde om spionagesoftware op Mansoors telefoon te plaatsen. Eerder werd Mansoor bestookt met malware door het Italiaanse bedrijf Hacking Team.

Die spionagesoftware is peperduur. Een licentie kost algauw enkele tonnen. Aan geld is echter geen gebrek in de Verenigde Arabische Emiraten. In ons recente onderzoek naar Europese veiligheidsindustrie vonden we 42 Europese bedrijven die daar een kantoor hebben. De surveillanceindustrie is daar booming.

We moeten daarom ook onder ogen zien wat onze rol in de vervolging van mensen als Mansoor is. Het regime is de grote boosdoener, maar onze bedrijven maken repressie vaak mogelijk.

Dictators onderdrukken hun bevolking, maar onze bedrijven maken dat mogelijk Zo brachten wij de export van onze surveillancebedrijven in kaart. Lees ook ons thema Security for Sale: the price we pay to protect Europeans. Lees hier het onderzoek van Citizen Lab.
Correspondent Surveillance & Technologie