Bij De Correspondent geloven we niet in het misleidende idee van objectiviteit. Journalistiek kan onafhankelijk en onpartijdig zijn, maar niet neutraal. Achter ieder verhaal dat een journalist optekent - of dat nu een nieuwsbericht of een reportage is - gaan namelijk allerlei (subjectieve) keuzes vooraf.
- Waarom is juist dit verhaal belangrijk om te vertellen?
- Welke insteek kies je?
- Welke woorden gebruik je?
- Welke bronnen beschouw je als relevant?
- Welke deskundigen komen aan het woord?
- Enzovoort. Enzoverder.
Bij De Correspondent veinzen we daarom niet objectief te zijn, maar zijn we transparant over onze subjectiviteit. Dat wil zeggen: correspondenten schrijven niet alleen over hun onderwerp, maar ook over de eigen aannames, oordelen en vooroordelen. Ze vertellen niet alleen verhalen; ze vertellen er ook bij waaróm ze dat verhaal belangrijk vinden om te vertellen - en hoe ze dat van plan zijn te doen.
Bijvoorbeeld: onze correspondent Economie Jesse Frederik schrijft nu een serie over de Nederlandse schuldenindustrie, omdat hij het een groot onrechtvindt hoe mensen met schulden in ons land worden behandeld. Anders gezegd: hij brengt niet alleen in kaart hoe de schuldenindustrie werkt, hij stelt het onrecht ook aan de kaak. Hij is moreel betrokken bij het onderwerp - juist dat maakt het journalistiek relevant.
Journalistiek is: samen een leercurve volgen
Omdat wij niet geloven in objectiviteit, is De Correspondent opgezet als een auteursmedium. Als je ons leest, leer je niet alleen de onderwerpen waarover we schrijven kennen, maar ook de correspondenten zelf: wat hen drijft, hoe ze over dingen denken en wat hen van opvatting heeft doen veranderen.
Samen leren we een onderwerp steeds beter kennen
De subjectieve aard van onze journalistiek is ook de reden waarom we hopen dat jullie, onze leden, correspondenten die jullie interessant vinden gaan volgen. Het idee hierachter is dat je op die manier samen op een journalistieke zoektocht door een bepaald onderwerp gaat: correspondenten doen onderzoek en delen onderweg wat ze leren.
Jij, als volger, kunt tijdens dat proces vragen stellen en kennis bijdragen. Op die manier maken we een leercurve door. Samen leren we een onderwerp steeds beter kennen. Dit is ook een van de redenen waarom we, anders dan veel andere media, geen losse stukken verkopen: de diepgang van onze journalistiek zit niet zozeer in ieder individueel stuk, maar in het feit dat je steeds verder de diepte ingaat naarmate je een correspondent langer volgt.
Daarom schrijven alle vaste correspondenten vanaf nu een wekelijkse nieuwsbrief
Om deze leercurve nog beter tot zijn recht te laten komen, introduceren we vandaag iets nieuws. Vanaf nu publiceren alle vaste correspondenten wekelijks een persoonlijke nieuwsbrief, waarin ze hun journalistieke proces uit de doeken doen.
Deze nieuwsbrieven verschijnen op de site en krijg je alleen te zien als je de correspondent in kwestie volgt. Ook kun je de nieuwsbrief wekelijks in je mail ontvangen.
In deze wekelijkse nieuwsbrief houden correspondenten je op de hoogte van de vorderingen van hun onderzoek:
- Met welke vragen zijn ze op dit moment bezig?
- Welke stukken hebben ze er over geschreven? En welke stukken komen er nog aan?
- Welke bronnen hebben ze gebruikt? En welke bronnen raden ze je aan te lezen als je meer wilt weten?
- En vooral: op welke manieren kun jij je kennis en ervaring bijdragen aan het onderzoek? Welke vragen zou jij graag beantwoord zien?
Deze updates zijn dus anders dan gewone artikelen: het zijn geen ‘afgeronde’ verhalen, maar tussentijdse updates bedoeld om correspondenten beter volgbaar te maken, en de interactiviteit tussen de correspondenten en jullie te vergroten. Immers: honderd leraren en leerlingen weten meer dan één correspondent Onderwijs. Hoe meer we die kennis met elkaar uitwisselen, hoe beter onze journalistiek wordt.
De eerste nieuwsbrieven van alle correspondenten zullen de komende weken verschijnen en voor iedereen zichtbaar zijn. Onderaan heb je de mogelijkheid aan te geven dat je de nieuwsbrief ook in je mail wilt ontvangen. Hierna verschijnen de nieuwsbrieven alleen voor volgers: wil je die dan op de site te zien krijgen, dan moet je de correspondent in kwestie dus volgen. Dat doe je door in het correspondentenoverzicht, of bij de avatar van een correspondent, op de ‘Volg deze correspondent’-knop te klikken.
Een mooie journalistieke reis gewenst!
Meer over De Correspondent:
Wat betekent het voor jou om lid te zijn van De Correspondent? Vier leden vertellen Vorige week kondigde ik aan dat ik ga helpen met het lanceren van The Correspondent, haar Engelstalige uitbreiding. Graag neem ik jullie mee op mijn zoektocht naar wat De Correspondent is. Dit is wat leden mij vertelden over het platform, en waarom zij hun kennis er delen. Groot nieuws: Over een jaar kun je (hopelijk) ook The Correspondent lezen De beste Engelstalige journalistiek op een onafhankelijk, advertentievrij podium met wereldwijd bereik: die droom willen we vanaf vandaag werkelijkheid proberen te maken. In dit artikel praten we je bij over wat dat allemaal betekent. Waarom ik De Correspondent ga helpen de wereld te veroveren Wat als nieuwsorganisaties elk onderdeel van hun werk in dienst zouden stellen van vertrouwen? Hoe zou dat eruitzien? Mijn antwoord: zoals dit platform. Daarom ga ik De Correspondent helpen met het lanceren van The Correspondent, haar Engelstalige uitbreiding.Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!