Een overlevingsgids voor de maatschappij, met lessen van Spotify

Gevoed door lessen uit de muziekindustrie werkt voormalig dj Fredo de Smet aan een overlevingsgids. Hij wil beschrijven welke vaardigheden we in de toekomst nodig hebben. Het project is nog in een vroeg stadium, maar hij gaat er graag over in gesprek met leden van De Correspondent.

De eerste drie levenslessen vind je mijn verhaal ‘Deze dj put levenslessen uit zijn gesprekken met de Spotifyrobot’, in de link onder deze tekst. Voor de liefhebber, hier ook de laatste vier.

4. Waarom moet je ambivalentie omarmen? Het verbaast De Smet dan ook dat universiteiten nog steeds zijn ingericht op het niet delen van kennis behalve als je betaalt. Want ook kennis is makkelijker dan ooit te delen. Van vrienden krijgt De Smet weleens het verwijt dat hij in de loop van een gesprek zijn standpunt verandert (zie wederom punt 1). Terwijl het opdoen van nieuwe kennis volgens hem juist het punt van discussiëren is.

5. Hoe besteed je je aandacht waardevol? De Smet stelt dat mensen in de toekomst betaald zullen krijgen om ergens aandacht aan te besteden. Klinkt gek, maar het is een kwestie van vraag en aanbod. Op het internet is aandacht het enige schaarse goed. Kijk maar naar muziek. Daar is meer van dan ooit, want een album maken en verspreiden hoeft bijna niets te kosten.

Maar niemand heeft de tijd om naar alles te luisteren. Dus hoe valt een artiest op? Er waren altijd al artiesten die betaalden om op de radio te komen. Nu krijgen ook individuen met Spotify-playlists al geld aangeboden.

6. Hoe omarm je technologie zonder je lichaam te vergeten? Bewegen wordt vaak in contrast met technologie gezien. Alsof mensen óf lui op de bank zitten te gamen óf aan yoga doen en vegetariër zijn. Terwijl de realiteit ambivalenter is. Hoe word je goed in beide?

7. Hoe ‘remix’ je je identiteit? Herhaling leidt tot variatie. Een kookboek wordt interessant als je een paar keer hetzelfde gerecht hebt gemaakt en het je eigen gaat maken. Dezelfde ervaring heeft De Smet als dj met muziek. Door de overvloed aan muziek is het verleidelijk steeds iets nieuws te ontdekken en nooit meer de tijd te nemen muziek goed te leren kennen.

Maar af en toe loont het om je schaarse aandacht langer aan één ding te besteden. ‘Zo ben ik nu een album aan het luisteren uit de jaren negentig dat ik ongeveer uit mijn hoofd ken. Het geeft me meer inspiratie dan andere muziek. Ik kan variëren omdát ik weet wat er gaat komen.’

Ga met De Smet in gesprek onder het artikel ‘Deze dj put levenslessen uit zijn gesprekken met de Spotifyrobot’, via de link hieronder!

Ga in gesprek onder mijn verhaal ‘Deze dj put levenslessen uit zijn gesprekken met de Spotifyrobot’