Spring naar inhoud

Dit moet de wereld doen om de klimaatdoelen te halen

De klimaatafspraken die in december 2015 in Parijs werden gemaakt, zijn nu eindelijk concreet uitgewerkt in een plan waar de hele wereld zich achter moet kunnen scharen.

Het plan komt uit de koker van Johan Rockström, die met zijn Stockholm Resilience Centre eerder aan de voet stond van een invloedrijke theorie over planetaire grenzen. Nu bedachten Röckstrom en collega’s de Carbon Law, de koolstofwet, die net als de Wet van Moore voor computerchips een soort ijzeren logica moet creëren voor de beperking van de opwarming.

One law to rule them all, zou je kunnen zeggen. Voor huishoudens, bedrijven, steden en landen geldt hetzelfde: elk decennium moet de uitstoot halveren. Wat dat betekent? Lees het via de stukken hieronder.

Uit Rockström et al, 2017: A roadmap for rapid decarbonization
Op Vox verscheen deze gedetailleerde bespreking van de Carbon Law Het achterliggende onderzoek uit Science: A roadmap for rapid decarbonization The Guardian over het plan: ‘Moore’s law’ for carbon would defeat global warming Opiniestuk van Röckstrom in The New York Times
YouTube
In deze video legt Rockström de wet zelf uit
Lees verder op de website van het Stockholm Resilience Centre Dit moet Nederland doen om de klimaatdoelen te halen Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
One law to rule them all
Correspondent Democratie & Klimaat