Spring naar inhoud

Benieuwd hoe ik Shells klimaatfilm in handen kreeg en waarom ik zo kritisch ben op het bedrijf?

Toen ik eind februari naar buiten kwam met een 25 jaar oude klimaatfilm van Shell en een reconstructie op basis van interne documenten, hing ineens een van de beste klimaatjournalisten ter wereld aan de telefoon.

Hij was benieuwd hoe ik aan dit materiaal was gekomen en hoe ik tijdens mijn onderzoek gebruik had gemaakt van de expertise van Correspondentleden.

De man die me benaderde was Andrew Revkin. Hij schreef achttien jaar lang voor The New York Times. De vele honderden stukken over klimaatverandering en energie op zijn blog Dot Earth waren vaste prik voor iedereen die in het onderwerp geïnteresseerd is. Onlangs is hij naar de Amerikaanse onderzoeksjournalistieke organisatie ProPublica verkast om aan langer lopende projecten te werken.

De geluidskwaliteit van ons Skypegesprek was aanvankelijk onder de maat, dus ik kon het niet eerder plaatsen. Maar vorige week bleek Revkin een oplossing te hebben gevonden. Nu dus met enige vertraging, voor de liefhebber.

YouTube
In gesprek met Andrew Revkin
Andrew Revkin op Facebook Hoe jullie betrokkenheid bij mijn langlopende Shellonderzoek leidde tot de onthulling van Shells klimaatfilm uit 1991 Hier de korte samenvatting van mijn onderzoek, inclusief de film Hier mijn reconstructie: zo kwam Shell erachter dat klimaatverandering levensgevaarlijk is (en ondermijnde het alle serieuze oplossingen) Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
Correspondent Democratie & Klimaat