Nee, De Correspondent werkt niet samen met Google
Vrijdagochtend berichtten de Volkskrant en de NOS over een samenwerking tussen Google en De Correspondent om nepnieuws te bestrijden. Dit bericht klopt niet.
Vrijdagochtend verscheen in verschillende media het bericht dat De Correspondent samen gaat werken met Google. Dit is onwaar.
Aanleiding voor dit ‘nieuws’ was een persbericht* van Google waarin het bedrijf bekend maakte diens factcheckfunctie uit te bouwen. ‘Als je nu een zoekopdracht uitvoert en resultaten te zien krijgt die door een externe partij op feitelijke juistheid zijn gecontroleerd, zal dat duidelijk op de pagina met zoekresultaten te zien zijn,’ aldus Google.
Na een korte uitleg van de functie, schrijft Google aan het eind van het bericht: ‘Dit initiatief zou niet mogelijk zijn geweest zonder de gemeenschap van factcheckers, die inmiddels 115 organisaties telt.’
Waar het misging
En daar gaat het mis. Met die ‘115 organisaties’ verwijst Google naar Reporterslab.org,* een site van de Amerikaanse Duke University. Daar staat een lijst met 115 online media die weleens aandacht besteden aan factchecken. De Correspondent staat daartussen omdat ze af en toe op eigen basis aan factchecken doet, bevestigt Reporters Lab desgevraagd.
Die nuance ging aan de Volkskrant en de NOS voorbij. De Volkskrant schreef: Google werkt samen met 115 organisaties waaronder De Correspondent. De NOS deed exact hetzelfde. Hierdoor ging een paar uur het bericht rond dat wij met Google zouden samenwerken. Na navraag hebben zij inmiddels hun artikelen aangepast.
Wat hier zo ironisch aan is
Het is ironisch hoe slordig de Volkskrant en NOS hiermee zijn omgegaan. Door een persbericht verkeerd te interpreteren en vervolgens ook niet na te gaan of de eigen berichtgeving klopt. Door bijvoorbeeld even na te vragen wat voor inventarisatie Reporters Lab precies gemaakt heeft, wát De Correspondent precies doet, hoe die samenwerking precies verloopt.
Door het, kortom, te factchecken.