Spring naar inhoud

Shell heeft komende donderdag een historische kans: écht koersen op duurzaamheid

Komende donderdagochtend maakt Shell de agenda van de volgende aandeelhoudersvergadering bekend. Op de agenda zal staan: de resolutie van groen aandeelhouderscollectief Follow This, dat Shell oproept om alleen nog te investeren in lijn met de doelen van het klimaatverdrag van Parijs.

Verschillende grote aandeelhouders hebben publiekelijk gezegd dat ze vóór de resolutie van Follow This zullen stemmen, en dus vóór een groener Shell. Maar de meeste pensioenfondsen en investeerders wachten op het stemadvies dat Shell zélf over de resolutie geeft. En dat komt donderdagochtend uit.

Mijn gok: Shell prijst de inhoud en de intentie van de resolutie, maar ontraadt aandeelhouders ervoor te stemmen. Dit omdat toekomstige investeringen in bijvoorbeeld aardgas te veel beperkt zouden worden door de resolutie.

Shell zal, kortom, aandeelhouders adviseren om voor business as usual te stemmen.

Pas in mei, als de aandeelhoudersvergadering plaatsvindt, zullen we weten hoe de Nederlandse pensioenfondsen en andere grote aandeelhouders hebben gestemd. Het blijft dus even spannend, maar het is duidelijk dat Shell de historische kans heeft om gehoor te geven aan de groene aandeelhouders.

Daarom een oproep aan de top van het bedrijf: kijk nog eens naar Climate of Concern, de film die Shell zelf in 1991 liet maken over klimaatverandering. Daarin werd al hoog opgegeven van ‘moedige investeringen’ in duurzame energie. Is eindelijk de tijd gekomen voor Shell om daarnaar te handelen?

YouTube
The Guardian maakte deze video over Shells eigen film, die eind februari op De Correspondent openbaar gemaakt werd
Shell erkent al dertig jaar het gevaar van klimaatverandering (en deze film bewijst dat) Lees hier meer over het initiatief van Follow This Mijn verslag van de vorige aandeelhoudersvergadering van Shell: De jaarlijkse vergadering van Shell is een ritueel waar iedereen wat mag zeggen, maar niemand iets mag veranderen In de Volkskrant verscheen onlangs deze oproep: Pensioenfondsen, laat Shell nu al weten voor de groene resolutie te stemmen Vrij Nederland deed verslag van de investeerders die de resolutie van Follow This zullen steunen Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
Correspondent Democratie & Klimaat