Wees bang (of toch niet) Dat angst een slechte raadgever is, blijkt wel uit het verhaal van Ben Lillie, een natuurkundige die door zijn angst vergat hoe te leven. Angst kan ook blokkeren. Acteur Josh Broder verprutste een belangrijke scène met Anthony Hopkins. En angst leidt tot schuldgevoelens, zoals Mojdeh Rezaeipour kan beamen. Zij bleef tijdens de Groene Revolutie in 2009 angstvallig verscholen in het huis van haar grootouders in de Iraanse hoofdstand Teheran, terwijl jongeren buiten politiekogels trotseerden in naam van democratie en vrijheid. Deze verhalen zijn te beluisteren bij The Moth, een Amerikaans radioprogramma waarin gewone en minder gewone mensen uit hun hoofd een verhaal vertellen. De vertellers zijn uitgebreid gecoached, dus de verhalen zijn goed opgebouwd en zeer vermakelijk. Lekker voor een druilegerige dag. (Dimitri Tokmetzis) Antidepressants, Anthony Hopkins and Iran (60 minuten)

Hoe de Chinese superrijken hun geld wegsluizen Dat ook onder het communisme - de ideologie die beloofde armoede en ongelijkheid af te schaffen - zelfverrijking endemisch is, is natuurlijk niets nieuws onder de zon. Toch is het even smakelijk als onthutsend om in kaart gebracht te zien hoe de 'Rode Adel' van de communistische partij en de superrijken uit het bedrijfsleven in China hun geld wegsluizen naar belastingparadijzen als de Maagdeneilanden. Mooie onderzoeksjournalistiek van het International Consortium of Investigative Journalists. Jammer genoeg niet te lezen voor de Chinezen zelf, want de autoriteiten hebben na de onthullingen van dinsdag meteen alle berichten hierover gecensureerd. (Tomas Vanheste) Unlocking China’s Secrets (4.200 woorden)

De zin en vooral onzin van diamanten Afgelopen donderdag beschreef correspondent Vera Mulder op fraaie wijze haar bezoek aan Tiffany’s in New York. De portier van deze beroemde juwelier geeft ieder jong stelletje dat de winkel verlaat een vette knipoog. Het is in Amerika namelijk heel gebruikelijk dat je een diamanten ring koopt voor de verloving. Net als dat het gemeengoed is dat de waarde van zo’n ring toch zeker een maandsalaris dient te zijn en dat de diamant zelf een solide investering is. Dit alles blijkt het resultaat van een ongelooflijk succesvolle marketingcampagne uit 1938 door diamantbedrijf De Beers. Dit stuk beschrijft op intrigerende wijze hoe deze vraag naar diamanten door De Beers werd uitgevonden en waarom je er zelf vooral niet in moet investeren. (Harald Dunnink) Diamonds Are Bullshit (2.800 woorden)

De week van Adri Duivesteijn Half december stond Adri Duivesteijn volop in de schijnwerpers: de PvdA-senator weigerde in te stemmen met het woonakkoord en vormde zo een bedreiging voor het voortbestaan van het kabinet. Na wat concessies heen en weer ging het net goed. 'De zwaarste week uit mijn leven,' noemde Duivesteijn het. In Vrij Nederland vertelt hij dat er meer aan de hand was die week: kort daarvoor hoorde hij dat zijn prostaatkanker niet meer te opereren was. Dit mooie interview is niet alleen persoonlijk en openhartig, het is ook een verhaal over de zwalkende Partij van de Arbeid. Duijvesteijn is zeer kritisch, maar hondstrouw. 'Ik ben me ervan bewust dat ik Adri Duivesteijn ben maar mijn positie en invloed aan de PvdA ontleen.’ (Maurits Martijn) Interview Adri Duivesteijn: ‘Na mijn maiden speech belde Diederik me woedend op’ (4000 woorden)

Een halfuurtje basiscursus Syrië Niet alleen correspondent Maite Vermeulen wil geïnteresseerde leken binnenkort bijspijkeren over de brandhaarden in de wereld op haar Oorlogen voor Dummies-avond in Amsterdam, ook de buitenlandredactie van NRC vond het hoog tijd voor een basiscursusje Syrië. Dit glasheldere tien-vragen-over-stuk beantwoordt beknopt en toch diepgravend de meest basale vragen over het conflict, zoals wie Assad ook alweer precies is en hoe de oorlog is ontstaan. Helemaal origineel is het niet, want (zo vermeldt de NRC zelf ook keurig) The Washington Post schreef eerder al exact zo'n stuk over het land. Maar dat maakt het nog niet minder waardevol: in een half uurtje lees- en kijktijd ben je weer helemaal bijgepraat over dit toch moeilijk te doorgronden conflict. De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen (5.500 woorden)