Waanzinnig opgelucht zijn ze in Brussel, nu de Europagezinde Emmanuel Macron als winnaar uit de bus is gekomen in de eerste ronde van de Franse verkiezingen en alles erop wijst dat hij ook in de tweede ronde op 7 mei zal zegevieren. ‘De Franse en Europese vlaggen zien wapperen ter begroeting van de zege van Emmanuel Macron, dat is de hoop en de toekomst van onze generatie,’ de EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

In de afgelopen weken wachtten ze in EU-gezinde kringen de uitslag met samengeknepen billen af. Het doemscenario was dat de extreemrechtse en EU-vijandige Marine Le Pen zou overblijven met de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon, bij wiens verkiezing een Frexit ook bepaald niet ondenkbaar was. De Brexit, zo klonk het, was al een gevoelig verlies. Maar het vertrek van een van de twee grote landen die de as vormen waarom de Europese samenwerking draait, zou betekenen.

Nu durven ze weer te dromen van een nieuwe Europese lente. Een kleine twee maanden geleden profileerde ik de man die wel de Franse Barack Obama wordt genoemd en die in april 2016 in zijn Noord-Franse geboortestad Amiens de politieke beweging En Marche! stichtte. Op deze dag die velen zien als een feestdag voor de Europese Unie breng ik dat stuk graag nog eens onder de aandacht.

Macron wil zo veel Brussel, het is bijna vloeken in de kerk

Macron viel mij voor het eerst op in het voorjaar van 2015. Toen gaf hij een zeer spraakmakend aan de Süddeutsche Zeitung. Daarin stelde hij dat de Europese Unie voor een fundamentele keuze stond: een renaissance of de dood.

Hij koos voor de renaissance. Want: in een gemondialiseerde wereld konden wij Europeanen de problemen alleen samen aan. En bij alle onderlinge verschillen deelden we een samenlevingsmodel dat individuele vrijheid aan sociale rechtvaardigheid koppelde.

Om de EU weer nieuw elan te geven, was het in zijn ogen nodig om radicale stappen te zetten. Bij de invoering van de gemeenschappelijke munt hadden de politici van dienst verzuimd die munt te stutten met een gezamenlijk economisch beleid. Dat was stap één in de ogen van Macron: een Europese bewindspersoon aanstellen die de verantwoordelijkheid droeg voor dat beleid en daar ook serieuze bevoegdheden toe had. En stap twee: inzien dat een muntunie ook vergt dat er geld van rijk naar arm stroomt en dat de sterke landen (zoals Duitsland) de zwakkere (zoals Griekenland) steunen.

Zoals wij in Nederland bereid zijn geld van rijkere naar armere provincies te doen vloeien, zouden we die bereidheid ook binnen de EU moeten hebben

Macron pleitte dus voor wat een transferunie heet, voor grensoverschrijdende financiële solidariteit. Net zoals wij in Nederland bereid zijn geld van rijkere naar armere provincies te doen vloeien en niet eisen dat elk deel van het land op eigen benen staat, zouden we die bereidheid ook binnen de EU moeten hebben.

Dat idee is in strijd met de befaamde uit het Europese Verdrag, die zegt dat landen geen financiële verplichtingen van andere landen mogen overnemen. Een clausule waar niet alleen Duitsland, maar ook Nederland sterk aan hecht. Macron liet zich daar niet door weerhouden: hij pleitte voor het breken van het Duitse taboe en voor een wijziging van het Europese Verdrag.

Zijn boodschap aan de nationalisten: ‘De Franse cultuur bestaat niet’

Je zou denken dat hij dit soort impopulaire ideeën voor zich houdt nu hij verwikkeld is in de race om het presidentschap. Maar nee, ook in campagnetijd waagt hij zich aan

Sowieso heeft Macron weinig angst om standpunten te verkondigen die bij veel kiezers slecht vallen. Bij een bezoek aan Algerije op 14 februari kwalificeerde hij de koloniale tijd als Een waarheid als een koe, zou je zeggen, maar tegenkandidaten François Fillon en Marine Le Pen spraken er direct schande van. ‘Een presidentskandidaat onwaardig,’ vond Fillon. ‘Macron spreekt kwaad van Frankrijk in het buitenland,’ meende de campagnechef van Le Pen.

Als een rode lap op een stier werkt ook zijn dat er ‘geen Franse cultuur bestaat, maar een cultuur in Frankijk die divers en veelvoudig is.’ Dat zei hij begin februari bij een verkiezingsbijeenkomst in Lyon. Het kwam hem in nationalistische kringen op een storm van kritiek te staan. Maar dat belette hem niet dezelfde woorden onlangs bij een samenzijn met Fransen in Londen te

Het openen van de Europese grenzen ziet hij niet als een bedreiging, maar als een kans

Macron ontkent niet dat er een Franse identiteit bestaat, maar dat die niet voor eens en altijd vastligt, dat ze voortdurend in beweging is. ‘Frankrijk heeft zeker christelijke wortels, maar ze is nu veelvuldig en bestaat uit een mozaïek van kleuren van zijn verschillende migratiestromen, religies, culturen en ideeën.’

Het openen van de Europese grenzen ziet hij dan ook niet als een bedreiging, maar als een kans. Om het gevoel dat we in Europa allemaal tot eenzelfde gemeenschap behoren te bevorderen, dat elke jonge Europeaan, niet alleen de universiteitsstudent, de kans krijgt om een half jaar in een ander land te vertoeven.

Niet dat hij geen vaderlandsliefde heeft: bij zijn verkiezingsbijeenkomsten wapperen dezelfde Franse vlaggen als bij zijn opponenten. De video van zijn op 18 februari in Toulon opent met de slogan ‘parce que la France, c’est une espérance’, iets als ‘omdat Frankrijk hoop betekent.’

Maar het vooral jonge klapvee dat vlak achter hem op het podium mag zitten, zwaait ook driftig met de Europese vlag. Zeker op het moment dat hij zegt dat de strijd tegen het jihadisme niet gewonnen kan worden door de grenzen te sluiten, maar alleen door méér Europese samenwerking. ‘Als we het hebben over vrijheid, over onderzoek, over veiligheid, over Frankrijk in de wereld, moeten we altijd ons Europa in gedachten hebben,’ legt Macron uit.

‘Ons Europa.’ Welke Nederlandse politicus zou die woorden in de mond durven te nemen?

Waar velen opkomen voor de nationale soevereiniteit zegt deze politicus juist dat hij ‘de ware Europese soevereiniteit verdedigt.’

Ex-bankier en schatrijk, is hij wel te vertrouwen?

Met zijn standpunten over de Franse cultuur en het kolonialisme jaagt Macron natuurlijk conservatief rechts op de kast. Maar hij is ook weer niet het troetelkind van traditioneel links.

Eerder was Macron bankier bij zakenbank Rothschild. Daar werd hij miljonair bij de begeleiding van de overname van de voedseltak van Pfizer door Nestlé. Volgens werd hij bankier omdat hij eerst geld wilde verdienen om vrij te zijn, maar was zijn droombaan politicus. Al als 25-jarige zou hij hebben gezegd dat hij president wilde worden. Toen hij zijn schaapjes op het droge had, verliet hij de bank en werd hij economisch adviseur van François Hollande.

De socialistische leider koesterde de zeer getalenteerde Macron lang als zijn beschermeling. Maar inhoudelijk zaten ze niet altijd op één lijn. Toen Macron in 2012 hoorde van het voorstel van Hollande 75 procent belasting te heffen over salarissen van boven de miljoen per jaar zou hij hebben geroepen ‘Maar dat is Cuba, alleen dan zonder de zon.’

Volgens zijn biograaf werd hij bankier omdat hij eerst geld wilde verdienen om vrij te zijn. Maar zijn droombaan was politicus

Voor sommigen op links is zijn achtergrond als zakenbankier voldoende om hem als een wolf in schaapskleren te beschouwen. Hij zou een vooruitgeschoven post van de zakenwereld zijn die erop uit is het bedrijfsleven zo veel mogelijk vrij spel te geven.

Feit is dat hij voor grotere flexibiliteit op de Franse arbeidsmarkt pleit. Hij is de vader van de in juli 2015 aangenomen ‘wet Macron’ die in Frankrijk tot grote protesten leidde. Linkse vakbonden zagen in voorstellen zoals de verhoging van het aantal koopzondagen naar twaalf per jaar - een maatregel die in Nederland vrij onschuldig wordt gevonden - capitulatie voor het grootkapitaal. Instanties als de OECD en de Europese Commissie oordeelden dan juist weer dat Macron nog maar een stapje in de goede richting heeft gezet. De die grote bescherming biedt aan wie al binnen is en de drempel voor wie nog binnen moet komen heel hoog legt, zou nog veel verder hervormd moeten worden.

Europa kan best een comeback maken

Ook centrumpoliticus François Bayrou van de partij noemde Macron nog niet zo lang geleden ‘de kandidaat van de financiële machten.’ Maar op woensdag 22 februari maakte Bayrou bekend dat hij zichzelf niet opwerpt als kandidaat voor de verkiezingen en dat hij een alliantie met Macron wilde sluiten. In deze historische tijden, waarin een groot risico bestaat dat extreemrechts aan de macht komt, kon hij niet anders dan zich aansluiten bij een politicus van eerste rang. Bij een staatsman, zo lichtte de tweede man van MoDem toe.

Na de uitslag van de eerste ronde schaarden de twee kandidaten van de politieke stromingen die decennia de dienst uitmaakten in de Franse politiek - de socialistische Benoit Hamon en de centrumrechtse François Fillon - zich achter Macron. De peilingen wijzen uit dat er een flinke kans is dat voldoende kiezers uit hun achterbannen dat advies zullen volgen en Macron op 7 mei Marine Le Pen dik zal verslaan.

Uiteraard, tijdens verkiezingscampagnes kunnen de wonderlijkste dingen gebeuren. Het worden nog twee lange weken. Maar zoals het er nu uitziet, is er goede kans dat Frankrijk straks de meest Europagezinde leider in zijn geschiedenis krijgt.

Zeker, dan wacht de jonge politicus een hondsmoeilijke taak. In korte tijd zal hij kandidaten moeten werven voor de parlementsverkiezingen in juni. En dan moet er zich bij die verkiezingen een nieuw wonder voltrekken: Macron haalt met zijn jonge politieke beweging een meerderheid in de Assemblée Nationale. Anders zal hij voortdurend om politieke steun bij de andere partijen moeten bedelen.

Maar hoe lastig hij het in Frankrijk ook zal krijgen, met Macron aan het Franse roer ziet de toekomst voor de EU er rooskleuriger uit. Zeker als we er rekenschap van geven dat de twee kanshebbers om de Duitse verkiezingen in het najaar te winnen - oud-voorzitter van het Europees Parlement en de zittende kanselier Angela Merkel - allebei ronduit Europagezind zijn.

Het verhaal dat de kiezer zijn bekomst heeft van de EU is dan behoorlijk gelogenstraft. En die versleten geachte Frans-Duitse as zou dan weleens flink kunnen gaan draaien.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn persoonlijke nieuwsbrief en ontvang een e-mail als er een nieuw artikel verschijnt. Schrijf je hier in

Meer lezen?

Dit Franse stadje laat zien wat er gebeurt als het Front National wint Het Noord-Franse stadje Hénin-Beaumont geldt als de proeftuin van het Front National, dat er sinds 2014 de scepter zwaait. In een indringend boek beschrijft een oppositielid hoe het FN er iedereen met een andere mening - ambtenaren, journalisten - de mond snoert. Meer over wat er kan gebeuren als Marine Le Pen toch wint Marine Le Pen: een gevaar voor Frankrijk en de Europese Unie Marine Le Pen heeft het Front National van zijn scherpe kantjes ontdaan. Op antisemitische of racistische praatjes zul je haar niet betrappen. Haar partij is op het oog een nette, normale partij geworden. Maar vergis je niet. Meer over het Front National. Ik houd van Europa (en vijf redenen waarom jij dat ook moet doen) De Europese Unie ligt al jaren onder vuur. Veel kritiek is terecht. Maar precies zestig jaar na het verdrag van Rome is een lofzang op zijn plaats: laten we nu even stilstaan bij de enorme verworvenheden die we óók aan Europa hebben te danken. Een ode in vijf delen. Meer over mijn geloof in de vitaliteit van de EU.