Beste,

Vanaf vandaag is deze mail niet alleen meer leesbaar in je inbox, maar ook op Dat maakt terugzoeken, herlezen en vooral delen met anderen een stuk makkelijker.

Ik schrijf deze mails al een tijdje, maar vanaf nu doen álle vaste correspondenten dat. legt onze hoofdredacteur uit waarom. En hoe je je kunt abonneren.

Kijk deze film komende week op De Correspondent

Vanaf vandaag vertonen we, met dank aan Movies that Matter, een week lang Dugma: The Button op De Correspondent. De film is een intiem portret van een groep waar we vaak óver praten, maar nooit méé praten.

Zelfmoordterroristen.

De docu volgt vier mannen in Syrië die van plan zijn zichzelf op te blazen voor Jabhat Al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. Het beeld dat we van hen hebben - monsters - wordt door de film volledig op z’n kop gezet.

Trek dus komende week een uurtje uit in je agenda: je zult nooit meer hetzelfde naar het nieuws over zelfmoordaanslagen kijken.

YouTube
Trailer van Dugma: The Button.

De Wereldbank van de toekomst

Al een paar maanden schrijf ik, met collega Sanne Blauw, over de Wereldbank. Zo’n instantie waarvan je wéét dat ze belangrijk is op het gebied van armoedebestrijding, maar waarvan 99 procent van de mensen toch denkt: wat doet ze eigenlijk precies?

Met die vraag, en nog een hele hoop andere vragen die jullie aandroegen, gingen Sanne en ik op reis naar Washington DC - naar het hoofdkwartier van De Wereldbank. We spraken zo’n dertig medewerkers, oud-medewerkers, Wereldbankkenners en activisten.

Het leverde een flinke serie stukken op. Allereerst natuurlijk

Vervolgens doken we dieper in allerlei onderwerpen:

En dan nu: het allerlaatste verhaal. Daarin stellen we vijf visionairs aan je voor, die elk een idee hebben om de organisatie te hervormen. Want dat is hard nodig - al is het maar vanwege de toenemende concurrentie van de ontwikkelingsbank in China.

Maar hoe moet de Wereldbank dan veranderen? Door zich alleen nog maar met migratie bezig te houden, stelde een oud-medewerker. Door de economenbril eens af te zetten, vond een onderzoeker. Nieuwsgierig naar de rest?

Illustratie: Thomas Hedger (voor De Correspondent)

Tot slot...

... was ik afgelopen week in Brussel voor een bijzonder project: ik nam een proef op voor een documentaireserie voor de publieke omroep! Omdat het nog lang niet zeker is dat het project doorgaat, kan ik er nu nog niks over vertellen. Maar alvast een sneak peak: zo zorg je dat de producer tijdens het filmen stiekem reclame voor De Correspondent maakt.

Als presentator hoef je je eigen tasje dus niet vast te houden. Foto: Maite Vermeulen