Beste,

Ik hoop dat je een fijn (lang) weekend had! In mijn nieuwsbrief deze week: Franse en Nederlandse peilingen, wat relativering bij de hedendaagse obsessie met geluk en voer voor puzzelliefhebbers. En tot slot, de mooiste protestborden van de March for Science.

Sondages...

In peilingenland geldt: geen nieuws is goed nieuws. Mooi dus, dat we nauwelijks iets hoorden over de peilingen in de nasleep van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Ze zaten namelijk erg dicht bij de uitslag,

Datajournalist Nate Silver op de tweede ronde. Is er nog een kans dat Le Pen gaat winnen? Dan moeten de peilingen er dit keer zo erg naast zitten, dat het hem zo goed als onmogelijk lijkt.

Maar, denk je misschien, zulke rechtse partijen worden toch vaak onderschat? Dat valt best mee. Silver bekeek verkiezingen in Europese landen sinds 2012. Daarin gaven peilingen gemiddeld 13,5 procent aan extreemrechtse partijen.

En die partijen behaalden in de verkiezingen gemiddeld - jawel - 13,5 procent van de stemmen.

We hebben nog bijna een week te gaan. Een week waarin nog van alles kan gebeuren. Want, hoe goed ze het ditmaal ook gedaan hebben:

...en peilingen

Terwijl Frankrijk nog midden in het verkiezingsgeweld zit, is het in Nederland tijd voor reflectie. I&O Research - een van de zes grote zetelpeilers - publiceerde een analyse van de ‘nameting.’

Goede zaak, want zonder die gegevens weten we niet hoe goed de peilingen zijn. Terwijl die cijfers een prominente rol spelen in onze democratie.

vertelde ik er meer over.

Goed geluk(t)

bij De Correspondent gingen over geluk, een onderwerp dat ik tijdens mijn promotie onderzocht en dat me nog altijd boeit. Daarom was ik erg blij met het van Quartz, een Amerikaanse nieuwswebsite.

Het is een dossier bomvol interessante onderwerpen. Ik was vooral erg enthousiast over de stukken die de hedendaagse obsessie met geluk wat relativeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van om wat vaker chagrijnig te zijn op je werk? (Wees gewaarschuwd, collega’s.)

Een andere aanrader: over Wikipedia’s queeste naar een definitie van geluk. In veertien jaar hebben 3.000 gebruikers die definitie in totaal 6.000 keer aangepast. De discussie leert veel over hoe moeilijk het is om geluk te omschrijven. Laat staan te meten.

#NerdAlert

Ik kreeg veel leuke reacties op het sofaprobleem van vorige week. Je kunt de bank toch ook gewoon flexibel maken, schreef Huib Bouwman. Of in je huiskamer 3D-printen, zei Jasper van Weerd. ‘Niks geen puzzel, gewoon out of the box denken.’

Tja, of valsspelen, ‘t is maar hoe je het ziet. ;-)

Zoals jullie ondertussen misschien wel doorhebben, ben ik een puzzelfan. En ik ben niet de enige. ‘Ik ben gek op (vooral logische) puzzels :),’ Dus heb je nog leuke aanraders? Stuur ze door en ik kan ze delen met andere liefhebbers.

Een tip voor de tussentijd: de wekelijkse puzzelrubriek van FiveThirtyEight. En nu we het toch over puzzels hebben, met Pasen maakte ik voor het eerst een cryptogram, yeah!

Tot slot...

Vorige week vond de March for Science plaats. Voer voor fantastische protestborden. Ik kan niet kiezen welke ik het beste vind. Deze misschien: ‘Science is Real. Your Alternative Facts are √-1.’ Of toch: ‘Vaccines Cause Adults.

Tot volgende week!

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de wereld van cijfers. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van mijn verhalen en deel ik het beste wat ik zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #nerdalert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail