Ik start een experimenteel geneesmiddelenonderzoek. En jij kunt je opgeven als proefkonijn
Ik vermoed dat je door het klikken op dit stukje, begrepen hebt dat je kunt overwegen je te abonneren op mijn wekelijkse mail.
Waarom zou je dat doen? Omdat ik je dan structureel op de hoogte ga houden van mijn journalistieke ontdekkingsreis in de wondere wereld van de pillen en injecties. Van nieuwe hoopgevende ontwikkelingen in medicijnland. Van geheime onderhandelingen en financiële steigerconstructies.
Van de dood, die ongeacht wat je slikt of spuit, een keer om de hoek komt kijken. En niet te vergeten, van heel... veel... geld.
Want hoewel dit een generiek, geautomatiseerd mailtje wordt naar iedereen die zich aanmeldt, kan ik je verzekeren dat ik blij zou zijn met je aandacht. De farma is namelijk niet te doorgronden met traditionele nieuwsverslaggeving. Te complex, te dichtgemetseld met grote belangen, te belangrijk voor snelle ik-zend-jij-ontvangt-journalistiek. Dus: voel je vooral geroepen meer te worden dan een ontvanger.
Komt de EMA naar Nederland?
Dan maar meteen inhoudelijk… Nederland is flink aan het bedelen om de EMA, de Europese geneesmiddelenregistratieautoriteit, van Londen naar Amsterdam te krijgen. Zelfs de premier heeft een bedelbrief naar de Commissie gestuurd.
Na de Brexit moet de Europese tegenhanger van de Amerikaanse FDA op zoek naar een nieuw thuis, dit keer op het Europese vasteland. Ik zou het journalistiek natuurlijk ontzettend interessant vinden. De EMA is namelijk lang een draaideurbolwerk geweest van industrie en regelgever en vecht de laatste jaren voor eerherstel.
Probleempjes zijn er nog wel. De EMA zetelt nu in Canary Wharf, een van de duurste kantoorlocaties in Londen, in een pandje met een huurcontract tot 2039. Dat afkopen zou het agentschap volgens De Telegraaf zo’n 350 miljoen euro gaan kosten.
Dat zijn aardig wat geneesmiddelenvergunningen. Hoe dan ook: Nederland maakt denk ik niet eens zo’n gek kleine kans op de gunning.
Titanen strijden om zes maandjes
Verder: in de VS speelt op dit moment nog iets interessants, wat een mooi inkijkje oplevert in hoe machtig de farma in wezen is.
Op dit moment vechten twee farmaceutische bedrijven, Amgen en een dochterbedrijf van Novartis, bij het Amerikaanse Hooggerechtshof een belangrijke strijd uit waarvan de uitkomst waarschijnlijk als lichtend voorbeeld gaat gelden de komende jaren. Op het spel staat de snelheid waarmee een uit patent gelopen medicijn aan goedkopere kopieconcurrentie blootgesteld wordt.
Want, naast een octrooi krijgen bedrijven in Amerika twaalf jaar data-exclusiviteit, wat zoiets wil zeggen als: de concurrenten mogen zich twaalf jaar lang niet beroepen op de onderzoeksgegevens van de originele fabrikant.
Concurrenten kunnen in de regel veel goedkoper leveren, juist omdat ze zich kunnen beroepen op bestaand onderzoek, dus hoe langer de data-exclusiviteit, des te langer het duurt voordat de prijzen omlaag gaan.
Dit geschil gaat overigens maar om zes maanden en allebei de bedrijven brengen zowel innovatieve medicijnen naar de markt, als kopieproducten. Die zes maanden kunnen letterlijk honderden miljoenen dollars aan omzet schelen of kosten, afhankelijk van welke partij je spreekt.
Iedereen is welkom!
Hoe dan ook: bij dezen de hartelijke uitnodiging om je te bemoeien met mijn stukken. Of je nu een specialist bent die graag een wetenschappelijke nuance toevoegt. Een leek bent die niet begrijpt wat ik nu weer publiceer. Of een stoomwoeste werknemer bent van een fabrikant die zich tekortgedaan voelt door wat ik opschrijf. Wees welkom, vul aan, nuanceer of schiet af! Dat kan door te reageren op mijn mails, maar ook in de bijdragensectie onder de artikelen. Ik ben ook versleuteld te bereiken, op dit adres: lucienhordijk@riseup.net.
P.S. Alleen Correspondent-leden kunnen onder de verhalen in gesprek gaan. Als je expert bent op het gebied van medicijnen en dat eens wil proberen, help ik je volledig buiten het zicht van de Correspondent-directie aan een gratis maandlidmaatschap voor een kennismaking. Natuurlijk heb je dat dan niet van mij…