Beste,

Democratie is ook: gevolgd worden en moeten uitleggen. Het geldt voor VVD-voorzitter Henry Keizer en voor Frankrijks presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen.

Emmanuel Macron won de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen met 24 procent van de stemmen. Volgens de meeste peilingen wint hij met rond 60 procent de tweede ronde (zondag 7 mei) van Marine Le Pen (21,3 procent).

De peilingen zaten er dichtbij in de eerste ronde. Ik ben er niet zo zeker van. Een paar redenen, afgezien van het zwaar verdeelde land dat je op bovenstaande kaartjes ziet:

1. Le Pen is sterker van start gegaan na haar tweede plaats vorige zondag. Zij wist haar steun voor de werknemers van de bedreigde Whirlpool-fabriek in Noord-Frankrijk om te zetten in geloofwaardigheid voor bezorgd Frankrijk.

2. Macron had geen goede overwinningstoespraak zondag. Niet genereus voor verliezers. Weinig wervend in de breedte. Ook nog betrapt op een triomfdinertje na afloop met chic Parijs. Duidelijk niet genoeg nagedacht over de strijd van deze twee weken. Te laat bij de fabriek die nu de sociale kloof symboliseert.

3. Het is onzeker wat kiezers voor linkse radicaal Jean-Luc Mélenchon (20 procent, die geen stemadvies wil geven) gaan doen. De kiezers van François Fillon (20 procent, hij adviseerde Macron, maar zijn partij niet) zullen voor een flink deel op Marine Le Pen stemmen.

4. De binding van Le Pen met haar achterban is sterker dan die van Macron. Nationalistisch Frankrijk is ‘steviger’ dan ‘modern, open’ Frankrijk. Jongeren stemden weinig, en kozen niet massaal voor de jonge Macron (39). Thuisblijvers bedreigen Macron meer dan Le Pen.

5. Het gebruikelijke Front Républicain is verdampt. Bij vorige verkiezingen werd het in de tweede ronde door alle niet Front National-partijen bijna als burgerplicht gevoeld de eenheid te bewaren. Marine Le Pen is salonfähig geworden.

6. Macron lijkt nu meer afkeer op te wekken, met name bij de rooms-katholieke achterban van François Fillon én een deel van de arbeiders die zich in de steek gelaten voelen.

7. Daar staat tegenover dat de man die Le Pen tijdelijk verving als partijvoorzitter alweer is afgetreden omdat bleek dat hij ook is, net als vader Jean-Marie Le Pen.

Hier in : waar de stemmen van de verliezers uit de eerste ronde heen kunnen.

Macron, Le Pen: tegengestelde programma’s

Emmanuel Macron was deze week zo moedig de boze Whirlpool-werknemers uit te leggen dat hij Le Pen belooft wat zij willen horen. Macron kan winnen als hij overtuigend uitlegt hoe zijn programma mét een sterke Europese Unie op de langere duur het meeste toekomst biedt voor Frankrijk en hun werk.

Henry Keizer, VVD-voorzitter en de integriteit

Het was Koningsdagweek, de kabinetsformatie lag stil, maar de VVD wist toch het nieuws te domineren. Met een integriteitsprobleem, van de partijvoorzitter. Henry Keizer heeft volgens een reportage van onderzoeksjournalistieke website Follow The Money

Niets aan de hand, doorlopen, was de uitleg van Keizer vrijdag. Op zijn uitlegsessie was FTM niet welkom. Emotioneel begrijpelijk, politiek en publicitair zacht gezegd niet overtuigend. De partijvoorzitter is volgende maand de enige kandidaat voor zijn eigen opvolging. De partij zwijgt in de hoop dat het stormpje overwaait.

en kijk of u overtuigd raakt van Keizers onverwijtbare zuiverheid. Mijn gezond verstand is nog niet gerust.

Het blijft opvallend dat de VVD steeds die integriteitscommissie nodig heeft. De kiezers hebben zich op 15 maart niet massaal afgewend van de grootste regeringspartij, maar als het integriteitsnieuws nog even doordruppelt kan het snel gaan met Keizer. Woordspelingen genoeg.

Het enige formatienieuws is groen

Dagblad Trouw meldde dat de groene commissies van de vier formerende partijen

Ook binnen VVD en CDA zou er steun zijn voor vergaande maatregelen als ‘het sluiten van de kolencentrales (overigens zonder een harde datum te noemen), wegenbelasting per gereden kilometer, een verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto’s (over acht jaar), en veel meer windmolens.’

Intussen hoog nodig na te denken over...

... het type modelburger dat de Haagse politiek de afgelopen jaren heeft geconstrueerd. De burger als te wantrouwen klant van de o zo zakelijke overheid. Fictie met gevolgen.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft er nadrukkelijk op gewezen: een aanzienlijk aantal burgers kunnen niet omgaan met alle die ook de helpende overheid haar burgers opdringt.

wees er laatst ook al op: 2,3 miljoen burgers hebben moeite met het lezen van brieven. Laat staan dat zij de verlangde handelingen kunnen verrichten om aan alle eisen te voldoen, of toeslagen aan te vragen.

Collega Jesse Frederik schrijft een aangrijpende serie over hoe je in dit land als goedwillende burger kan worden Boeteafhandeling buiten de rechter is een gapend gat in de rechtsstaat geworden.

Kabinetsformaties hebben de neiging nog een paar rechten en verplichtingen erbij te bedenken. En de moderne burger enorme krachten toe te dichten. Een mooie kans eindelijk eens enig empathisch vermogen in te bouwen.

P.S. Wil je mijn politieke weekbrief aanraden? Stuur dan deze link door: https://decorrespondent.nl/mail/marcchavannes. Dank!

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!