Beste,

Voor mijn ‘Lexicon van het moderne leven’ werk ik deze week aan een stuk over emoji, de blije pictogrammen die onze tekstberichten sinds een paar jaar steeds verder koloniseren.

Op het eerste gezicht zijn het nogal infantiele dingen – lachende gezichtjes, glitterende hartjes, schattige diertjes. Maar volwassenen gebruiken ze minstens net zo gretig en, geloof het of niet, ze vertellen nogal wat over de manier waarop we vandaag met elkaar communiceren. Daarover later meer.

Romantische zelfmoord?

Op het eerste gezicht ook nogal infantiel: ik heb de afgelopen week met toenemende fascinatie de controversiële tienerserie 13 Reasons Why gebinged op Netflix. De serie volgt de aanloop naar de zelfmoord van de scholier Hannah Baker, die bij wijze van zelfmoordbrief een serie cassettebandjes nalaat, waarop ze de schoolgenoten aanspreekt die haar het leven zuur gemaakt hebben.

De opbouw van 13 Reasons Why is onweerstaanbaar, ook voor volwassen kijkers. Het mysterie van Hannah Bakers dood ontrolt zich langzaam, maar nét snel genoeg om je volkomen hooked te krijgen.

Over de inhoud, daarentegen, valt interessant veel te twisten. Dat gebeurde na het verschijnen van de serie ook in de pers. Bezorgde ouders, hulpverleners en onderwijzers vreesden dat de serie, met haar expliciete zelfmoordscène, De serie zou zelfmoord romantiseren en daarmee aantrekkelijk maken voor jonge kijkers.

Anderen, onder wie tieners zelf, dat een serie als deze realistische problemen aansnijdt als pesten en verkrachting, dingen waarmee scholen vaak niet goed om weten te gaan. dat de discussie zich niet zozeer zou moeten richten op het zelfmoordaspect, als wel op de manier waarop de serie misogynie op middelbare scholen aan de kaak stelt.

De controverse bracht Netflix er in ieder geval toe om nog meer kijkwaarschuwingen toe te voegen.

Pubers in je oren

Voor wie toch liever naar de problemen en bevindingen van echte tieners luistert is er natuurlijk altijd de podcast van Johannes Visser, waarin hij zijn leerlingen uitgebreid aan het woord laat.

Door een vriend werd me bovendien de fantastische, Amerikaanse adviespodcast aangeraden, waarin de schrijvers Cheryl Strayed en Steve Almond elke aflevering een aantal brieven behandelen van luisteraars met problemen. De laatste aflevering gaat over tiener zijn en de specifieke pijnen en moeilijkheden die daarbij komen kijken. Zeer de moeite waard.

Op de hoogte blijven van het moderne lijden op De Correspondent? In mijn tweewekelijkse mail praat ik je bij over ‘het moderne lijden’. En hoor je wat je volgens mij niet mag missen aan artikelen, boeken, films, tv en andere cultuur. Meld je hier aan