Spring naar inhoud

De komende tijd schrijven journalisten uit heel Europa over populisme. Welke regio kan niet ontbreken?

Begin een gesprek over populisme en al snel gaat het over extreemrechts en xenofobie. Terwijl populisme net zo goed met linkse bewegingen te maken heeft, schrijft socioloog Cas Mudde in The Guardian.

En hij heeft nog wel een populismeweetje: dat Geert Wilders en Marine Le Pen het hebben afgelegd tegen Mark Rutte en Emmanuel Macron betekent niet dat het populisme dood is. Sterker: veel populistische partijen doen het beter dan ooit.

Dus als we naar Europa kijken, hoe manifesteert het populisme zich dan? Waarom heeft het op bepaalde plekken heel veel invloed en op andere helemaal niet?

Die en andere vragen gaan lokale Europese journalisten de komende maanden voor jullie onderzoeken. Aan het einde zal Cas Mudde analyseren wat de belangrijkste inzichten zijn.

Vandaag trappen we af met een verhaal uit Noord-Portugal. Journalist Cátia Bruno laat vanuit vissersdorp Caxina zien waarom populisme daar juist niet groot geworden is - terwijl er alle ruimte voor is. Daarna is het de beurt aan de Oostenrijkse Maria Sterkl.

Is er een bepaalde regio in Europa die we niet moeten overslaan – en waarom dan? Laat het ons weten, hieronder of per mail: maaike@decorrespondent.nl.

Lees hier het artikel van Cas Mudde in The Guardian Hier kun je het artikel van Cátia Bruno, het eerste uit de reeks, lezen
Redactiechef