Waar denk jij aan bij het gemiddelde?
Mijn week stond in het teken van het gemiddelde. Binnenkort schrijf ik daar een groot essay over, dus deze week was het lezen, lezen, lezen.
De boodschap van mijn verhaal: de gemiddelde mens bestaat niet. Dat klinkt lekker kumbaya, maar is ook aan te tonen.
Toch staat de gemiddelde mens centraal op veel plekken in onze samenleving. Al op het consultatiebureau wordt een kind vergeleken met de curve, om vervolgens naadloos via de Cito-scores door te schuiven naar de vele algoritmes die ons leven steeds meer beheersen.
Ik sta nog midden in het schrijfproces hierover, dus alle ideeën zijn welkom. Heb jij leestips of eigen ervaringen? Waar gaat het mis of juist goed? Vind je mijn stelling nonsens? Laat het me weten.
Wat is het gemiddelde?
In mijn onderzoek kwam ik een blogpost tegen die me aan het denken zette. Ene ‘Dr Nic’ vertelt over een oefening die zij doet met haar studenten.
De opdracht: leg aan een leek uit wat het gemiddelde is. Het gaat hier om het rekenkundig gemiddelde - de som van een aantal getallen gedeeld door het aantal getallen.
Wacht even met scrollen en probeer het zelf eens. Het gaat er niet om hoe je het gemiddelde berekent, maar wat het is.
Lastig? Ik vond van wel. Al gauw verzand je in het gebruik van synoniemen of het opdreunen van een formule. Want het concept van het gemiddelde is niet zo intuïtief.
Waar ik onwillekeurig aan denk is ‘doorsnee’ of ‘normaal.’ Als je - zeg - mensen op een rijtje zet van arm naar rijk, is de gemiddelde mens de middelste.
Maar dat is niet het rekenkundig gemiddelde, maar de mediaan. Wat mij betreft is die laatste veel intuïtiever. (En minder gevoelig voor uitschieters en foutjes.)
Waar Dr Nics student uiteindelijk op uitkomt: ‘Het gemiddelde is een manier om numerieke data samen te vatten om te vergelijken.’
Handig voor berekeningen, moeilijker voor je voorstellingsvermogen.
#NerdAlert
Zat ik tijdens mijn studie nog hele dagen weg te rammen op Matlab of Stata, van code komt de laatste tijd erg weinig. Daarom mijn goede voornemen voor de zomer: ik wil weer gaan programmeren.
Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat het begrijpen van algoritmes steeds belangrijker wordt. Ik ga in de toekomst vast nog wel eens iets schrijven over machine learning of andere ongemakken. En om het echt te snappen, wil ik het zelf doen.
Maar waar te beginnen? Heb jij tips over cursussen, clubs, codeertalen? Ik hoor het graag.
Tot slot...
...op sommige gebieden streven we naar het gemiddelde, op andere willen we er juist aan ontsnappen. Zonde, want middelmatigheid is zo slecht nog niet, betoogt schrijver Malcolm Gladwell. Hij vertelt er meer over in een mooi diepgravend gesprek met econoom Tyler Cowen.
(Niet zoveel tijd? Ga naar minuut 37 of CTRL-F/CMD-F ‘On the loveliness of mediocrity.’)
Een mooie week gewenst!