Wat zijn de beste oplossingen tegen klimaatverandering? Dit boek zet ze op een rij

Een lezer van mijn nieuwsbrief tipte een interessant stuk op Vox.com over Drawdown: The Most Comprehensive Plan Ever Proposed to Reverse Global Warming. Op basis van wetenschappelijke literatuur hebben de auteurs van dit boek geïnventariseerd wat we het beste tegen klimaatverandering kunnen doen. Iets met koelkasten.

Om precies te zijn: zorgen dat de superbroeikasgassen die in koelkasten en airconditioners zitten, niet de lucht in gaan. De ‘oplossing’ die de meeste uitstoot beperkt? Geboortebeperking.

Massale inzet op zonne- en windenergie – groot en kleinschalig, op land en op zee – heeft ook een enorme potentie. Maar zowel de overschakelig op plantaardige dieëten als het terugdringen van voedselverspilling kan volgens de auteurs van Drawdown méér uitstoot vermijden dan de inzet op zonne-energie.

Waarbij overigens wel geldt: om klimaatverandering te beperken zullen we alle oplossingen die in dit boek worden geïndexeerd moeten toepassen.

Lees op Vox.com: ‘A new book ranks the top 100 solutions to climate change. The results are surprising.’ Collega Tomas Vanheste schreef al eens over het terugdringen van de superbroeikasgassen in koelkasten en airconditioners Mijn nieuwsbrief behandelde deze week een ander artikel over geboortebeperking, (vlees)consumptie en klimaatverandering Hoe kun je zelf het beste helpen bij het verlagen van de uitstoot? Hier delen leden van De Correspondent hun kennis Dit betekent vlees eten voor onze planeet Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
Correspondent Klimaat & Energie