De Duitse keizer Frederik II had in 1777 helemaal genoeg van het koffieleuten van zijn onderdanen: ‘Iedereen is koffie aan het gebruiken. Dit zouden we moeten voorkomen. Mijn mensen zullen bier drinken. Zijne Majesteit is grootgebracht op bier, zijn voorvaderen en zijn officieren ook. Veel slagen zijn gewonnen door soldaten die door bier zijn grootgebracht.’

Frederik zei dat het ‘geld het land uit stroomde’ dankzij de koffiehandel, had bewijzen dat het vrouwen onvruchtbaar zou maken, en vond het ongehoord dat het gewone volk de tijd verdreef met zo’n ongezonde en dure luxe. Hij voerde een hoge belasting in waardoor alleen de elite het nog kon betalen en verbood het roosteren van koffiebonen door iedereen die niet door de staat was aangesteld. Zogeheten ‘koffieruikers’ vielen bij gewone mensen binnen, om te kijken en te ruiken of er misschien illegaal geroosterd werd.

Koffie is vandaag de dag gewoon verkrijgbaar voor iedereen, net als alcohol en sigaretten voor iedereen boven de achttien. Cannabis wordt oogluikend toegestaan.

Een jaar lang heb ik gezocht naar een nieuw systeem. Een systeem dat rekening houdt met de maatschappelijke angst voor gezondheidsrisico’s, en het recht van volwassenen om zelf te weten wat ze met hun lichaam doen. Het is mijn alternatief voor

Graag neem ik je mee naar hoe deze markt er in 2030 in Nederland uit zou kunnen zien. Dichtbij genoeg om het ons te kunnen voorstellen, ver weg genoeg om ons degelijk te kunnen voorbereiden. Een markt die gerund wordt door professionals, waar belasting wordt betaald en die rekening houdt met de gezondheidsrisico’s van elk afzonderlijk middel.

Scheiding der markten: peuken en drank

Over dertien jaar kan je niet meer naar de supermarkt voor peuken en bier. Die twee volksdrugs zijn zo ongezond gebleken de afgelopen jaren, dat die laagdrempelige verkoop gewoon te ouderwets is geworden.

Alcohol staat niet meer naast de chips en nootjes in de schappen, maar moet worden gehaald bij de slijter

Sigaretten en sigaren liggen in 2030 dus alleen nog maar in een tabakszaak, waardoor ze uit het zicht liggen van niet-rokers. Het aantal mensen dat ouderwetse sigaretten rookt zal zijn blijven dalen, maar door sommige mensen is de sigaret ingeruild voor een vape-pen. Deze elektronische sigaret geeft het genot van nicotine zonder al die extra kankerverwekkende stoffen.

Alcohol staat niet meer naast de chips en nootjes in de schappen, maar moet worden gehaald bij de slijter. Waarschijnlijk komen die slijterijen gewoon naast de supermarkt te liggen, zoals nu ook al vaak het geval is. Paniek over eventuele betutteling kan zo worden afgevangen, je kan het immers nog steeds krijgen.

Het theorie-examen: mdma

Sommige middelen zijn populair en hebben risico’s, maar zijn nog onvoldoende ingeburgerd in de samenleving om zonder voorbehoud los te worden gelaten. is typisch zo’n drug. Wie zich niet aan een paar spelregels houdt, kan in het ziekenhuis belanden.

Om dit te voorkomen, moet er een theorie-examen komen zoals dat nu bijvoorbeeld ook voor een brommerrijbewijs geldt. Wie slaagt, krijgt een pasje.

Dit pasje kan in de winkel worden gebruikt om een beperkte hoeveelheid middelen te halen. Goed bewaren, want uit privacyoverwegingen worden ‘drugsgebruikers’ niet centraal geregistreerd.

Alle informatie over de bezitter staat daarom alleen op het pasje, dus wie het verliest, moet opnieuw examen doen. Een versleutelde vingerafdruk op het pasje zorgt voor een verificatie in de winkel dat het echt jouw pasje is. Ook houdt het pasje bij welke middelen wel en niet mogen worden gekocht, en of er niet te veel van wordt gekocht, om zo illegale handel tegen te gaan.

Mdma wordt vandaag de dag verkocht als pil, in de toekomst kan het in kleine Flügel-achtige flesjes met een dosering van ongeveer 30 milligram, een hoeveelheid die voor een geleidelijk effect zorgt.

Minimale hoeveelheden: coke en speed

Het grote probleem met coke en speed is de verslavingsgevoeligheid, een van de grootste uitdagingen om op te lossen in 2030. vergelijkbaar met alcohol.

Het drugspasje kan hier opnieuw een oplossing bieden, omdat verkopen kunnen worden begrensd. Een apart theorie-examen geeft extra toegang tot deze drugs, waarmee een maximale hoeveelheid per week gekocht kan worden.

Drugs zijn legaal, maar niet vrijgegeven

Wie meer wil kopen dan het pasje toelaat, krijgt automatisch een verplichte afspraak met een verslavingsdeskundige. Wie niet komt opdagen bij dit gesprek, kan sowieso geen drugs meer kopen en krijgt misschien zelfs een boete.

Deze maatregel wijst mensen op hun eigen verantwoordelijkheid om hun gebruik in de hand te houden. Drugs zijn legaal, maar niet vrijgegeven.

De tripapotheek: paddo’s en lsd

De smartshop ontwikkelt zich tot een soort ‘tripapotheek.’ Niet alleen mdma is hier verkrijgbaar, maar ook psychedelica zoals hallucinerende paddenstoelen en lsd. Er staat personeel met een gedegen opleiding.

Vanwege is daar geen persoonlijke drugspas voor nodig. Wel is er een verplichte wachttijd van een paar dagen tussen de bestelling en de levering, Toeristen hebben op die manier nauwelijks meer toegang tot de middelen, en locals worden in het verkoopgesprek zo gedwongen om goed na te denken over de van hun trip.

Ook kan worden nagedacht over testjes in de tripapotheek die mensen bewust maken van risico’s. Welke woorden moet je gebruiken

Vers van de kweker: wiet

Cannabis is de laatste jaren aan een legale opmars bezig, en zal waarschijnlijk doorzetten. Wie in 2030 wiet wil kopen, kan dat doen bij winkels die uit de schaduw zijn gehaald en hun wiet halen bij gelegaliseerde kwekers, waar de teelt verplicht klimaatneutraal is gekweekt. Alle daar verkochte wiet is of geïmporteerd uit landen waar het klimaat beter aansluit op de planten, of komt uit Nederlandse kassen.

Roken met tabak wordt steeds minder populair omdat het zo schadelijk is voor de gezondheid. Vapen (verdampen) wordt de norm.

Uitgebreid reclame maken voor middelen mag niet, dus dat is ingetogen, en afgekeken van de wetten in de staat Washington in de Verenigde Staten. Geen billboards of reclame op tv, maar een website mag wel. Op de balies staan verplicht foldertjes die voorlichten over geestelijke gezondheid en wiet.

De minimale leeftijd is verhoogd naar 26, Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hoog gebruik van cannabis op jonge leeftijd namelijk langdurige gevolgen kan hebben.

De tripvereniging: nieuwe drugs

Er komen jaarlijks honderden soorten drugs bij. De werking van de middelen is vaak

In 2030 kan de oplossing een vereniging zijn die gebaseerd is op huidige schietverenigingen. Net als bij wapens zijn alle nieuwe, nog ongereguleerde in 2030 in beginsel niet vrij verkrijgbaar. Alleen mensen die lid zijn van een soort ‘tripvereniging’ mogen proefkonijn spelen met deze nieuwe middelen.

Wie lid is van deze clubs, mag ze op locatie uitproberen. Er is dan ook altijd medisch personeel aanwezig.

Verboden: heroïne

Opiaten als heroïne zijn in 2030 nog steeds verboden, behalve voor medicinaal gebruik of voor langdurig verslaafden. De reden is dat de risico’s zo hoog worden ingeschat, dat het eerst zinvol is om lessen te trekken uit de maatregelen hierboven, voordat we een middel legaliseren dat zo’n traumatische afdruk heeft achtergelaten in de samenleving.

Deze manier van regulering is misschien weinig consequent vergeleken met de liberale reguleringsvormen die hierboven staan. Maar heroïne is nou eenmaal altijd een gevoelig onderwerp gebleken. Er was een vorm van legalisering van opiaten in de Verenigde Staten, waar ze vrij makkelijk te verkrijgen zijn geweest via de dokter. Die heeft nu tot grote nieuwe problemen geleid.

Wie weet vinden we voor het opiatenprobleem ooit een nog betere oplossing dan ons huidige beleid voor heroïne, dat het Tot die tijd is het goed om het te parkeren, zodat we kunnen blijven discussiëren over een beter drugsbeleid - en een einde aan de oorlog tegen drugs.

Het afgelopen jaar heb ik gebruikgemaakt van de expertise van ontzettend veel mensen. Ik kan ze niet allemaal persoonlijk bedanken, maar Has Cornelissen, Floor van Bakkum, Derrick Bergman en Robin Jansen wil ik even in het bijzonder bedanken.

Meer lezen?

Een basiscursus illegale drugs Een van de grootste misvattingen over drugs is dat het allemaal om hetzelfde spul gaat in een net iets andere vorm. Maar qua werking en risico’s zijn de verschillen soms net zo groot als tussen snowboarden en schaken. Daarom hebben we een serie infographics gemaakt over welke drugs er zijn en wat ze doen. Lees mijn verhaal hier terug Ik zocht een jaar naar een beter drugsbeleid. Dit vond ik Met boetes, invallen, huiszoekingen en celstraffen probeert de Nederlandse overheid al decennia het gebruik en de productie van drugs in te dammen. Omdat dat veel slachtoffers en geld kost, zocht ik een jaar naar een beter drugsbeleid. Dit vond ik. Lees mijn verhaal hier terug De Britse verkiezingen gaan allang niet meer over de Brexit De Lagerhuisverkiezingen van donderdag gaan tussen Conservatieven van Theresa May en Labour van Jeremy Corbyn. Toen May de verkiezingen uitriep, was de verwachting dat ze haar tegenstander zou verpletteren - en daarmee steun voor de Brexit zou krijgen. Maar de campagnes zijn overschaduwd door terroristische aanslagen. Lees het verhaal van Jon hier terug