Gaan we komende week een revolutie meemaken op de aandeelhoudersvergadering van Shell?

Dinsdag wordt tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell gestemd over de resolutie van groen aandeelhouderscollectief Follow This. Als beleggers zich in meerderheid achter de resolutie scharen, verplichten zij Shell zich te conformeren aan de doelen uit het Klimaatverdrag van Parijs.

Ik was vorig jaar bij de aandeelhoudersvergadering, toen de vorige resolutie van Follow This nog werd weggestemd. Dit keer is de formulering van de resolutie meer in lijn met het verantwoord belegginsbeleid dat de (vertegenwoordigers van de) grote pensioenfondsen nastreven. Het zou dus goed kunnen dat zij vóór de groene koerswijziging stemmen, tégen het zere been van het zittende Shell-management, dat een negatief stemadvies uitbracht.

De Blue Sky Group, die de pensioenen van onder meer KLM, SNS Reaal en Total Nederland beheert, heeft al aangegeven vóór de resolutie te stemmen, net als vermogensbeheerder Actiam en de Franse vermogensbeheerder Ecofi Investissements.

Verder schaarden de VEB (de belangenbehartiger van particuliere beleggers), de Zwitserse Ethos Foundation (die meer dan 220 Zwitserse pensioenfondsen en institutionele beleggers vertegenwoordigt), en de Vereniging van Beleggers in Duurzame Ontwikkeling (VBDO) zich achter de resolutie.

Dinsdag zullen we zien of progressieve aandeelhouders de meerderheid van hun collega’s hebben kunnen overtuigen van de noodzaak tot verandering.

In dit stuk lees je meer over de groene aandeelhoudersresolutie en Shells reactie daarop Mijn verslag van de vorige aandeelhoudersvergadering van Shell: De jaarlijkse vergadering van Shell is een ritueel waar iedereen wat mag zeggen, maar niemand iets mag veranderen Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
Correspondent Klimaat & Energie