De schaduwrechtspraak van multinationals In dit fraai staaltje onderzoeksjournalistiek ontrafelt correspondent Jesse Frederik, samen met zijn FTM-collega Jessica de Vlieger, de schimmige wereld achter de investeringsverdragen: als overheden beleid invoeren dat grote multinationals niet zint, bijvoorbeeld om roken te ontmoedigen, kunnen bedrijven via deze investeringsverdragen miljarden aan claims indienen. In tien jaar is het aantal claims zo sterk gegroeid dat deze schaduwrechtspraak de democratie dreigt uit te hollen, schrijven Jesse en Jessica. Hoe investeringsverdragen de democratie uithollen (2.100 woorden)
Bijna alles wat je denkt over China in Afrika klopt niet Het immorele China is actief in Afrika en schendt daar mensen- en milieurechten. Het land rooft de bodem leeg, buit arbeiders uit en drijft handel met dubieuze regimes. Dát is het beeld dat heerst over de rol van China in Afrika. Het klopt alleen niet, schrijven correspondent Maite Vermeulen en sinoloog Tabitha Speelman. In dit doorwrochte uitzoekstuk ontkrachten ze de negen grootste mythes. De negen meest hardnekkige mythes over China in Afrika (2.800 woorden)

 

Een goed gesprek met een briljante econoom Sinds deze maand hebben we bij De Correspondent een heuse radiomaker in ons midden: Lex Bohlmeijer is onze nieuwe correspondent Goede Gesprekken. Gewapend met een microfoon en een weergaloze interviewtechniek, zoekt hij naar Andere Stemmen in het publieke debat: mensen die veel te vertellen hebben, maar niet zo gauw aan het woord komen in de populaire media. Zoals: Robert Went, een van de best geïnformeerde economen van Nederland. Luistert en geniet! De best geïnformeerde econoom komt niet op tv (50 minuten)


 

Pubers: het zijn net mensen Puberteit wordt vaak gezien als een levensfase vol problemen en razende hormonen. Maar klopt dat beeld wel, vroeg correspondent Nina Polak zich af. Haar antwoord vond ze in de eerste afleveringen van de realityserie De School van BNN. Daaruit blijkt: met pubers valt beter te praten dan we denken. En met het onderwijs is het ook al niet zo dramatisch gesteld als gedacht. Wat we van De School kunnen leren (1.800 woorden)


 

Dump hier maar uw afgedankte olietanker Wat doe je met een afgedankte olietanker van 35.000 ton? Je dumpt hem op de stranden van Zuid-Azië, waar je er nog veel geld voor krijgt ook. Internationale maatregelen om de schade voor het milieu en de gezondheid te beperken, lopen op niets uit. Correspondent Dick Wittenberg ging op reis door Bangladesh en bracht dit indrukwekkende verslag uit, met zo mogelijk nog indrukwekkendere foto’s. In Bangladesh slopen ze onze olietankers met hun blote handen (2.700 woorden)


  

Wanneer raakt links zijn morele superioriteitsgevoel nu eens kwijt? Linkse mensen reduceren problemen in de wereld graag tot ‘het systeem’, waar mensen slachtoffer van zijn. Maar, schrijft correspondent Femke Halsema: als we niet ook ons eigen gedrag aan kritisch onderzoek leren onderwerpen, en het consumentendeel van onze hersenen leren beteugelen, komen we de crisis nooit te boven. Hoe graag we ook denken dat het aan ‘het systeem’ ligt. Zijn linkse mensen beter? (800 woorden)


 

Overbevolking is het échte probleem. Toch? Over welk wereldprobleem correspondent Rutger Bregman ook schrijft, altijd krijgt hij de repliek: het échte probleem is overbevolking. Niet alleen veel lezers, ook invloedrijke intellectuelen zien de groeiende wereldpopulatie als een tikkende tijdbom. Maar klopt dit beeld wel? Nee, constateert Rutger: met hoeveel we zijn, doet er aanzienlijk minder toe dan we denken. Stukken belangrijker is hoeveel we met z’n allen consumeren. Hoeveel mensheid kan een aarde aan? (2.000 woorden)


 

Seks met een oudere vrouw is stoer! Het is vanzelfsprekend dat een meisje zich geïntimideerd voelt als een volwassen man haar seksueel getinte berichten stuurt. Waarom is het moeilijker voor te stellen dat een puberjongen zich ongemakkelijk voelt als zijn docente avances maakt? Correspondent Vera Mulder ging op zoek naar een antwoord op die vraag en ontwaarde een verontrustende dubbele moraal als het gaat om seksuele intimidatie van pubers. Een opgewonden juf is de natte droom van elke puberjongen. Toch?


 

Bijna iedereen wordt gemonitord in Sotsji We zijn wars van de waan van de dag, maar hebben soms wel eigen nieuws: de communicatiegegevens van de Nederlandse sporters, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders in Sotsji worden drie jaar lang opgeslagen in een database van de Russische geheime dienst, zo ontdekte correspondent Maurits Martijn. En zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het Nederlands Olympisch Comité blijken hen daarvan niet op de hoogte te hebben gesteld. Een onthullend stuk over de voortschrijdende surveillancestaat. Zelfs Sven Kramer ontkomt niet aan de Russische geheime dienst (2.100 woorden)


 

Dagboek Rutger Bregman: Rob mailen of ik mijn baan terug mag De voltallige redactie reageerde verrast toen correspondent Vooruitgang Rutger Bregman aankondigde dat hij zijn baan bij De Correspondent op ging zeggen om mee te doen aan SBS6-programma ‘Utopia’. Echt? Nu, afijn, lees zijn dagboek maar. Rutger Bregman bouwt mee aan Utopia (900 woorden)