Ik tikte mijn eerste eigen nieuwsbrief, maar was continu afgeleid
Toen hij niet meer meekon naar wedstrijden, keek hij vanaf het ziekenhuisbed dat ze bij hem thuis hadden neergezet. Op genezing was geen hoop meer, op het landskampioenschap wel.
Vanaf dat bed zag hij nog die verschrikkelijke wedstrijd tegen Excelsior: Feyenoord verloor met 3-0 op de dag dat de club kampioen had moeten worden.
Een week later: de laatste kans, thuis in de Kuip. Op zondag 14 mei 2017 werd Feyenoord landskampioen. Het legioen had achttien jaar gewacht.
Twee dagen eerder blies supporter Peter zijn laatste adem uit.
Zijn verhaal, en dat van zijn zoon - die zondag huilend op de tribune stond terwijl het hele vak de naam van zijn vader scandeerde - zijn onderdeel van de waanzinnige documentaire Feyenoord op 1, die maandag werd uitgezonden. De film volgt de supporters, die elk op hun manier omgaan met de ondraaglijke spanning van de laatste competitiewedstrijden.
Supporters als Frans en Gerda. Hij is te gestrest om naar het stadion te gaan en kijkt op de bank de laatste wedstrijden, zij serveert Feyenoordtaart, luistert liever radiocommentaar en weet steeds 10 seconden eerder wanneer er gescoord is.
Het is slechts een van de prachtige aan Feyenoord gewijde programma’s van de afgelopen dagen. Er waren ook nog het verslag van de euforische huldiging op de Coolsingel, de hilarische overname van de De Wereld Draait Door-studio door leden van het legioen en meer.
M’n eerste nieuwsbrief
Maar dit is geen recensie, dit is mijn eerste nieuwsbrief nieuwe stijl. Een vorm die in het leven werd geroepen om nog directer te kunnen praten met jullie, om inzicht te bieden in mijn journalistieke proces, om te melden wat me bezighoudt.
Dus ik zal beginnen met een bekentenis: ik ben deze week een beetje afgeleid.
Een paar keer per dag sta ik op uit mijn bureaustoel om met een papieren replica van de kampioensschaal boven m’n hoofd te zingen:
Feeeeyenoooord Feeeeyenoooord Niets is sterker dan dat ene woord Fe-yen-oord
M’n nieuwe rubriek
Als ik weer ga zitten, werk ik aan de rubriek die ik vorige maand startte en waarin ik iemand portretteer waarover, meestal door een mediastorm, vooroordelen zijn ontstaan. Met dit soort portretten hoop ik de eendimensionale stereotypen waarin mensen algauw veranderen uit te pluizen. We zijn als samenleving gewend snel te oordelen over iemand die we alleen van tv of uit de krant kennen, maar vaak blijkt dat we daarvoor veel te weinig over die persoon weten.
Ze zat een tijd ondergedoken en greep de kans aan om voor GeenStijl te gaan schrijven
Op dit moment werk ik voor die rubriek aan een artikel over Anne Fleur Dekker, de linkse activiste die vanwege een paar uit zijn verband gerukte tweets en felle uitspraken tegen Geert Wilders en Thierry Baudet doelwit werd van een haatcampagne.
Ze zat een tijd ondergedoken en greep de kans aan om voor GeenStijl te gaan schrijven. Ze hapte toe omdat het argument dat haar verhalen dan in het hol van de leeuw terecht zouden komen goed klonk, maar vooral omdat ze hoopte dat het pesten dan zou ophouden. Toch plaatste ze op de dag van de bekendmaking een column op Joop waarin ze uitlegde ‘waarom ze toch niet voor GeenStijl ging schrijven.’
Ik zocht haar op. Wat er intussen allemaal achter de schermen gebeurde, lees je over een paar dagen.
M’n volgende verhaal
Daarnaast werk ik aan een dossier waaraan ik het komende jaar zal bouwen. Een project dat draait om de vraag hoe we het op een vruchtbare manier kunnen hebben over, en kunnen werken aan meer gelijkheid.
Beginpunt van mijn zoektocht is beeldvorming en representatie. Volgende week verschijnt daarover een eerste reportage, waarvoor ik de afgelopen weken rondliep op een mbo-school en daar met leerlingen praatte over in hoeverre zij zichzelf en hun waarden terugzien in de media.
Anders nog iets?
- Vrijdagnacht ben ik op NPO radio 2 te gast bij de Wat Een Week Show van een van de tofste radiopresentatoren van Nederland: Shay Kreuger. Met een paar andere gasten bespreken we het belangrijkste nieuws van onze week. (Spoiler: het is rood met wit en maakt me schor).
- Op 21 mei, zondag aanstaande, begint in Amerika het langverwachte derde seizoen van Twin Peaks. Het laatste seizoen werd in 1991 uitgezonden. Thomas Heerma van Voss schreef voor ons over het boek dat een van de makers van de serie in de tussentijd schreef en deed alvast een voorspelling over de nieuwe reeks.
- Ook deze zondag: de verjaardag van de legendarische Notorious B.I.G. Thomas schrijft op deze officieuze feestdag over de nalatenschap van een van de grootste rappers aller tijden.
- Het grootste hiphopfestival van Europa, Woohah!, maakte deze week de laatste (Heel Grote) namen bekend. Thomas en ik werken deze maanden samen aan een portret van het festival. Want hoe is het mogelijk dat het belangrijkste hiphopfestival van Europa, schijnbaar vanuit het niets, onstond op een verlaten treinbaan in Tilburg?
Ik sta intussen weer met die schaal op mijn balkon. Tijd om af te ronden.
Tot de volgende!