Ik schrijf nu zo’n anderhalf jaar een wekelijkse nieuwsbrief en nog nooit kreeg ik zoveel reacties als Zowel in mijn inbox als op De Correspondent stroomden berichten binnen over het gemiddelde en programmeren.

Ontzettend veel dank voor het meedenken! In deze mail zet ik alles op een rij.

Twee gemiddeldes

Wat me al snel opviel is dat de reacties over het gemiddelde uiteenvielen in twee vragen.

  1. Wat gaat er mis bij het berekenen van het gemiddelde? Hierbij werd bijvoorbeeld veelvuldig Nassim Taleb genoemd, die onder andere The Black Swan schreef. Als gegevens niet normaal verdeeld zijn, en soms zelfs hele grote uitschieters hebben, dan zegt het gemiddelde weinig.
  2. Wat heeft het denken in gemiddeldes voor gevolgen voor de samenleving? In dit kader kreeg ik veel reacties van professionals uit het onderwijs. Het systeem lijkt ingericht op de gemiddelde leerling, die wordt beoordeeld op zijn gemiddelde cijfer en waarvan de ouders bovengemiddelde verwachtingen hebben.

Ik lees en schrijf nog even door. Tips en kritische noten blijven uiteraard welkom.

#NerdAlert

Dan het programmeren. Daar wilde ik weer mee beginnen, schreef ik vorige week. Ik bleek niet de enige, want veel van jullie lieten me weten het ook (weer) te willen oppakken. Daarom hier een overzicht van de tips.

Allereerst drie online cursussen die vaak werden genoemd:

  1. - gratis cursussen voor beginnende programmeurs.
  2. - cursussen van topuniversiteiten. Over het algemeen gratis, maar je moet betalen voor extra’s, zoals een certificaat. Een lezer tipte de
  3. - vergelijkbaar met Coursera, maar met een minder breed aanbod. Op 30 mei start

Dan nog de vraag: met welke taal kun je het best beginnen? Zowel Python als R werden vaak genoemd. Allebei populaire talen met veel mogelijkheden en online fora waar je met problemen terechtkunt.

Welke taal je uiteindelijk kiest, datawetenschapper Ayla Kangur, hangt van het doel af. ‘Wil je enkel data analyseren en visualiseren en op den duur verder kijken naar machinelearning-algoritmes? Dan zijn beide talen een prima keuze.’ Maar als je verder wilt gaan, schreef ze, dan kun je beter voor Python gaan.

Nog van developer Dirkjan Ochtman: bedenk eerst zelf een project. ‘Kan motiverender werken dan leren om het leren.’

Oké, nog een #NerdAlert dan

De eindredacteur begint al te grinniken als ik erover begin: de Nameting. Met de hoofdletter N van niche. In de categorie: klinkt saai, is belangrijk.

In een nameting vraagt een peilingbureau vlak na verkiezingsdag aan mensen wat ze hebben gestemd. Alleen zo kun je weten of een peiling accuraat was, eerder.

Slechts één peiler kon me voor de verkiezingen bevestigen dat ze deze gegevens zou publiceren. Toch om de data los te peuteren bij bijna alle bureaus. Alleen Ipsos deed niet mee, jammer.

Uit de NOS-analyse blijkt dat de bureaus het goed hebben gedaan, maar er was wel een afwijking naar links. Of, zoals Tom Louwerse het genuanceerder ‘drie linkse partijen scoorden gemiddeld genomen wat hoger en drie rechtse wat lager dan in de uitslag.’

Tot slot...

...las ik ademloos van Maxim Februari. Omdat die goed is, ja, maar ook omdat die eng is. Al heel lang waarschuwen mensen dat de ‘informationele werkelijkheid geen afspiegeling is van de echte wereld.’ En toch tuinen we erin.

Tot volgende week!

Veel dank aan Herman van Beem, Roel van den Berg, Hans van Berkel, Ronald Crooy, Maarten Groenewegen, Ruben van Helden, Ad van der Hulst, Ayla Kangur, Jochem van Kempen, Michel Mooij, Dirkjan Ochtman, Arne van Renterghem, Roald Ruiter, Godfried Saes, Kasper Schipper, Olivia The, Suzan Verberne, Maranke Wieringa en alle andere tipgevers.