Beste,

Na twee maanden ogenschijnlijk doelbewuste formatieverkenning kwam de eerste breuk maandagavond onverwacht. VVD, CDA, D66 en GroenLinks waren eensgezind in hun schuldvrije constatering: het was op migratie geknapt.

Bij nader inzien is dat niet zo voor de hand liggend. Zeker als je aanneemt dat alle vier de betrokken partijen én informateur Edith Schippers er veel aan gelegen was deze poging te laten slagen.

In dit stel ik vast dat men heel goed eerst andere lastige en minder controversiële onderwerpen had kunnen regelen. Dan was er met migratie, waar niets zeker, laat staan puur-Nederlands is, ook wel een compromis te bedenken geweest.

Nu VVD en CDA dat kennelijk niet wilden zouden zij kunnen overwegen de moed van hun overtuiging te tonen. En samen een minderheidskabinet vormen, of met de PVV gaan praten, waar zij op migratiegebied

Illustratie Jip Piet voor De Correspondent

Impassepauze

Het van woensdag ging over de mislukking van de eerste formatieronde. De vier betrokken partijen noch de informateur wilden vertellen hoe ver men was gekomen met welke onderwerpen.

Toch werd wel duidelijk en sindsdien bevestigd dat

  • VVD en CDA in dit stadium niet met de PVV willen praten,
  • dat de SP niet in een kabinet met de VVD wil,
  • dat D66 erg weinig voelt voor een coalitie met de ChristenUnie naast VVD en CDA,
  • maar heel graag SP, PvdA of toch later GroenLinks erbij haalt,
  • het CDA geen kabinet met links wil leiden.

Daarom laste de informateur vrijdag een in. Zij wil nog niet van een spreken, maar bond partijen op het hart ook hun derde voorkeur serieus te overwegen.

Diverse partijen zullen hun moment van de waarheid niet eindeloos kunnen ontlopen. Zie m’n van donderdag. Rob Wijnberg legde uit waarom migratie, verduurzaming en veiligheid geen losstaande onderwerpen zijn.

Emma Bovary in de Kamer

Woensdag was het Verantwoordingsdag, de tegenhanger van Prinsjesdag. Op de derde dinsdag in september worden de plannen van de regering bekend gemaakt. Op de derde woensdag in mei aan de Tweede Kamer wat ervan terecht is gekomen.

Arno Visser, president van de Rekenkamer, vergeleek het toezicht dat het parlement uitoefent met de rit die Gustave Flauberts romanheldin Emma Bovary maakt in een koets, waarin zij met gesloten gordijnen rijdt, met een andere man dan haar echtgenoot.

Het boek beschrijft niet wat in die koets gebeurt, maar de verbeelding van de lezer staat niet stil. Zo is het ook met publieke uitgaven die wel rechtmatig kunnen zijn, maar als de doelmatigheid niet vaststaat kan de fantasie op hol slaan.

Bereiken publieke uitgaven hun gestelde doel? heeft er te weinig kijk op, het parlement is er te weinig nieuwsgierig naar, was Vissers boodschap.

Bij een aantal ministeries is de organisatie ook niet op orde. Volgens de Rekenkamer zijn Defensie, Volksgezondheid en Economische Zaken wat dit betreft in de ontkenningsfase.

De Belastingdienst is nog lang niet op orde; de investeringen in nieuwe systemen haperen. Bij Veiligheid en Justitie zijn veel eerder geconstateerde onvolkomenheden niet verbeterd. Het Nederlands Forensisch Instituut is

Zo zijn er talloze voorbeelden. Een ware voorraadkast voor actieve Kamerleden.

Macron regeert

De kabinetsformatie in Parijs verliep vlot. De is breed samengesteld. President Emmanuel Macron benoemde een paar ministers uit de conservatieve hoek van Les Républicains. Hij hoopt daarmee bij de Kamerverkiezingen van 4 en 11 juni brede steun te krijgen.

Zoals wel vaker volgde op de installatie van een nieuwe president een bij de nieuwsredactie van de publieke tv-zender France 2. Ook deze keer. En ook nu ontkent het presidentieel Elysée-paleis enige bemoeienis.

De dag na Macrons uitverkiezing publiceerde de krant Libération een dat de nodige grijstinten toevoegt aan wat bekend was. Zie pagina 13.

In The Financial Times stond deze week een koel van de nieuwe Franse president door Simon Kuper: ‘He seduces useful people, then drops them and humiliates them.’ Na de droom de realiteit.

Onze feiten zijn wij

Een al lang broeiend conflict over onze privacy kwam gister in Trouw op de voorpagina. De persoonlijke gegevens van mensen die te maken hebben met een zorgverlener in de GGZ zijn zonder toestemming naar een databank waar de zorgverzekeraars achter zitten.

De minister van VWS heeft vorig jaar al toegegeven dat daar geen rechtsgrond voor was. Tweederde van de zorgverleners stuurt de gegevens niet meer door.

Maar wat gebeurt met de ten onrechte doorgegeven data? Daarover wordt nu een rechtszaak aangespannen.

De datacollectie is des te kwalijker omdat deze ROM-data wetenschappelijk omstreden zijn. Hier er al over. Sindsdien zijn zin en betrouwbaarheid van de operatie niet onomstotelijk vastgesteld.

In dit verband zou iedereen de recente Godwinlezing van moeten lezen en doorsturen.

P.S. Tips voor deze wekelijkse mail? Schrijf marc@decorrespondent.nl.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!