De niet-erkende staat Transnistrië drijft middels een brief en een gentlemen’s agreement handel met de Europese Unie. Experts, politici en ambtenaren binnen de EU, Moldavië en Transnistrië zeggen ook van de afspraken op de hoogte te zijn.

Deze overeenkomsten zijn opmerkelijk omdat Transnistrië (475.000 inwoners) onderdeel is van een machtsstrijd tussen Rusland en de Europese Unie. Rusland heeft 1.500 soldaten in Transnistrië geïnstalleerd, de Europese Unie probeert het niet-erkende land ter grootte van Noord-Holland middels zulke afspraken binnen de invloedssfeer te trekken.

Ondanks deze politieke strijd wordt er handel gedreven, blijkt nu. Volgens de Transnistrische douane gaat 31 procent van de export inmiddels naar de Europese Unie. De brief en overeenkomst hebben dit mogelijk gemaakt.

De brief regelt dat Transnistrië, dat ín Moldavië ligt en officieel onder het handelsverdrag met Moldavië valt, middels zogenoemde certificaten van oorsprong vrijstelling krijgt van invoerrechten in de Europese Unie.

‘We zijn tot een overeenstemming gekomen, zodat we de handel met de EU konden voortzetten’

Middels het gentlemen’s agreement is geregeld dat onderdelen van op de Transnistrische wetgeving van toepassing zijn. Op het gebied van mededingingsrecht, veterinaire en sanitaire standaarden, staatssteun, aanbestedingsregels en corruptiebestrijding vergemakkelijkt dit de economische banden.

De Transnistrische minister van Buitenlandse Zaken Vitali Ignatijev: ‘We zijn tot een overeenstemming gekomen, zodat we de handel met de EU konden voortzetten. Dat gentleman’s agreement is niet openbaar, er staan geen handtekeningen onder. Ze ligt bij ons en bij de EU.’

De Moldavische viceminister Lilian Darii van Buitenlandse Zaken bevestigt het bestaan van de brief en het gentleman’s agreement. Volgens de viceminister kan deze praktijk als voorbeeld dienen voor andere post-Sovjetstaten als Oost-Oekraïne, Abchazië en Zuid-Ossetië waarover de Europese Unie en Rusland onenigheid hebben.

Meer weten?

Europa en Rusland kunnen wél samenwerken. Achter een politieke strijd gaat handel schuil De Europese Unie en Rusland kunnen wel degelijk samenwerken. Middels verdragen, niet-ondertekende afspraken en een portie eigenbelang lukt dat in Moldavië, ontdekte ik. Is dit een oplossing voor vergelijkbare landen als Oekraïne, Georgië, Armenië en Wit-Rusland? Lees het verhaal hier ‘Europa’s laatste dictator’ trekt langzaam naar Europa toe (maar houdt nog het meest van de Sovjet-Unie) Nu hij definitief verwijderd is van de EU-sanctielijst is de dooi tussen Wit-Rusland en de Europese Unie een feit. Onlangs won hij ook al de verkiezingen. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft zich de afgelopen jaren als vredesduif opgesteld. Maar: hoe zien de Wit-Russen hem zelf? Ik laat er drie aan het woord. Lees het verhaal hier terug Intussen in de Volksrepubliek Donetsk: een rondwandeling door een bevroren conflictgebied Sinds deze week weten de nabestaanden van de MH17-ramp eindelijk meer over de toedracht van deze catastrofe. Maar hoe ging het verder met het conflict dat deze ramp veroorzaakt heeft? In de Volksrepubliek Donetsk beschrijf ik het leven sinds de wapenstilstand van begin september. Lees de reportage hier terug