De wereld reageert helder en eensgezind op Trumps onverstandige klimaatbesluit. Dit zijn de beste commentaren

Donderdag maakte Donald Trump bekend dat Amerika uit het klimaatverdrag van Parijs stapt. Vrijdag reageerden wereldleiders, wetenschappers, bedrijven en commentatoren eensgezind: Trump maakt een enorme fout.

Hij lijkt niet te begrijpen wat het klimaatakkoord inhoudt, en hij schaadt de belangen van Amerika, het klimaat én de bedrijven die hij zegt te vertegenwoordigen. Ik verzamelde de 10 beste nieuwsverhalen en reacties uit de internationale pers voor als je bij wilt lezen.

1. Trump begrijpt het verdrag dat hij net heeft opgezegd niet, schrijft Vox. Dit zijn de vijf grootste misleidingen uit zijn speech van donderdag. 2. The Financial Times zette de kritische reacties van bedrijven en wereldleiders op een rij. 3. Europa heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat over ‘Parijs’ niet opnieuw wordt onderhandeld en dat Trump alleen staat, schrijft The Guardian. 4. The Guardian analyseert dat het verlaten van ‘Parijs’ schadelijker is voor Amerika dan voor het klimaat. 5. Commentator Martin Wolf schrijft in The Financial Times: ‘This looks like the end of the US-led world order.’ 6. Klimaatjournalist Bill McKibben fileert in The New York Times het besluit van Trump: ‘[He] didn’t take civilization seriously.’ 7. Naomi Klein beschrijft op The Intercept wat Trump kennelijk niet begreep: Amerika had er zelf al voor gezorgd dat ‘Parijs’ tandeloos was. 8. The New Yorker concludeert dat ‘Trump’s ‘Screw You’ to the World’ vooral Amerika verzwakt. 9. Lees bij Nature hoe wetenschappers reageerden op Trumps besluit. 10. Tot slot een hoopgevend verhaal in The Guardian: onder Bush probeerde Amerika wereldwijde klimaatactie ook al te dwarsbomen. Dat mislukte. Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail
Correspondent Klimaat & Energie