‘We kunnen geen ei leggen, maar soms wel ruiken of het rot is,’ over cijfergegoochel.

En zo is het. Je hoeft geen betrouwbaarheidsintervallen te kunnen berekenen om te weten of iemand onzin uitkraamt.

Daarom gaf ik vorig jaar een zelfverdedigingscursus tegen slechte statistiek.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube

The New Yorker kwam vorige week ook met om cijferbullshit te herkennen. Zoals: als een claim te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook. En: vraag je altijd af waarom iemand met een bepaald getal op de proppen komt.

Mijn favoriet is het ‘principe van de asymmetrische bullshit’ - het kost minder moeite om onzin de wereld in te brengen dan om het te ontkrachten.

Amen.

Britse peilingen

Dan: de Britse verkiezingen. Hoe hebben de peilingen het gedaan? Al zijn het geen voorspellingen, het blijft interessant om de laatste cijfers naast de uitslag te leggen.

Peilingen in het Verenigd Koninkrijk zijn niet zo precies als in andere landen. Zo zitten ze er gemiddeld naast, vergeleken met twee procentpunt in de Verenigde Staten.

En dit jaar? 3,9 procentpunt. Kortom, een lekker doorsnee resultaat.

Meer weten? Op FiveThirtyEight staat

#NerdAlert

Ken je statisticus Andrew Gelman al? Hij schrijft het fijne blog ‘Statistical Modeling, Causal Inference, and Social Science.’ Een beetje niche - de titel doet het al vermoeden - maar een aanrader voor de liefhebbers.

Ik ben vooral fan van de manier waarop Gelman - regelmatig met co-auteurs - wetenschappelijke claims onder de loep legt. Zo en

Deze week zat ik een beetje te grasduinen op zijn blog en kwam een wel heel gezellig spel tegen: Oftewel, spreidingsdiagramhints. (Dit gaat heel groot worden, wacht maar.)

Het idee? Laat een grafiek zien met alleen datapunten, verder niks. Je geeft steeds meer informatie - de assen, de labels - totdat iemand raadt wat het is.

Daar gaan we. Hieronder een grafiek met alleen punten en waarden. Rara, wat staat er op de horizontale en verticale as? Mail me of reageer hieronder.

Tot slot...

... 😅

Een mooie week gewenst!

Met dank aan Bart Gloudemans, Bart de Koning, Leon de Korte en Maurits Martijn.