Beste,

Politiek is heel serieus, maar soms ook circus. Theresa May had een koord gespannen. Aan de overkant zou zij gezag en rugdekking bereiken. Zij struikelde half. Na de verkiezingen van deze week weet zij wat gokken is.

Brexit met verzwakte steun

De Britse premier Theresa May verloor donderdag genoeg zetels om geen meerderheid meer te hebben in het Lagerhuis. Zij bleef net onder de vereiste 326 zetels steken en was daardoor verplicht samenwerking te zoeken met de Noord-Ierse Unionisten (die nog feller tegen de EU zijn).

Op deze staan de uitslagen in zetels, in percentages en per district. Daaraan kan je goed zien hoe het Britse stelsel, dat geacht wordt voor meerderheden te zorgen, soms uitpakt.

Bijzonder is dat de Britse sociaal-democraten onder leiding van de onverwacht inspirerende Jeremy Corbyn veel vroegere kiezers én veel jongeren wisten te winnen. Corbyn veranderde de politiek in het VK. De collega’s in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zullen er met belangstelling kennis van nemen. Het Labour-succes leidde tot bewonderende

In dit ga ik na wat May ertoe bewoog de gok van vervroegde verkiezingen te nemen. En hoe het zo verkeerd kon aflopen. Maar misschien komt alles nog goed als zij praktischer gaat onderhandelen. En de overige 27 EU-leden dat ook doen.

Illustratie: Jip Piet

Zondag Franse verkiezingen

Zondag wordt de eerste ronde gehouden van de Franse parlementsverkiezingen. In alle 577 kiesdistricten is een zetel in de Assemblée Nationale te winnen.

Wie zondag een meerderheid in zijn of haar district haalt, wint de zetel. Als niemand een meerderheid haalt gaan de beste twee van ieder district door naar de tweede ronde, zondag over een week.

De Kamerverkiezingen zijn van belang voor de in mei gekozen president Emmanuel Macron. Zonder meerderheid moet hij een coalitie sluiten of per geval meerderheden zoeken.

De peilingen suggereren dat de kans aanzienlijk is dat Macron met zijn nieuwe beweging La République en Marche mag hopen op een Macron heeft een lijst samengesteld die voor ongeveer de helft uit niet-ervaren politici bestaat.

Wat de uitslag ook wordt, de Parti Socialiste van de net afgetreden president François Hollande stevent af op een zo geringe score dat er een vergrootglas voor nodig is.

Een van mijn favoriete Franse columnisten, schreef erover in Libération: ‘Het is geen val maar een helletocht.’ En: ‘De overgebleven socialisten kunnen kiezen tussen uitsterven en meedoen met hedendaags sociaal-liberalisme.’

FBI-directeur Comey vertelt

In Washington was op de Britse verkiezingsdag grote opwinding over het verhoor door de Senaat van de ontslagen FBI-directeur James Comey. Het was bij vlagen spannend, literair en kant-en-klaar voor een nieuwe Netflix-serie. is het terug te lezen en te kijken.

Comey maakte duidelijk dat hij denkt te zijn ontslagen door de president om de manier waarop hij het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen onderzocht. Volgens het Witte Huis moest hij weg vanwege het onderzoek naar Hillary Clintons e-mails (die zij als minister van Buitenlandse Zaken via privésystemen verstuurde.)

De oud-FBI-directeur gaf toe zijn memo’s over zijn omstreden gesprekken met Trump via een bevriende jurist

De Republikeinse partij had naar verluidt een reactieteam van zestig man paraat om voor president Trump gunstige citaten te verspreiden via sociale media. En dus niet Comey’s uitspraak dat Trump en zijn staf ‘klip en klaar gelogen’ hadden over zijn gekelderd aanzien binnen de FBI.

Intussen in Den Haag...

... gingen de pogingen door om onderhandelingen op gang te krijgen die moeten leiden tot de vorming van een kabinet. Hoewel een minderheidskabinet ook in de opdracht van informateur Tjeenk Willink staat, leek de zoektocht zich ook deze week toe te spitsen.

De plaats van handeling wisselde, de geluidsstilte hield aan sinds het Pinksterweekeinde. Van het ‘motorblok’ (VVD, CDA, D66) uit het begin van de formatie was minder sprake sinds D66-voorman Pechtold de Christenunie tot ongewenste partner verklaarde.

Terwijl de insiders zochten naar een weg voorwaarts, deed Frank Ankersmit een voorstel dat Mark Rutte als muziek in de oren zal klinken: wijzig de wet en ga voor een Ankersmit is oud-hoogleraar intellectuele geschiedenis en geschiedtheorie in Groningen. Hij was in mei lijstduwer van Forum voor Democratie.

P.S. Heb je tips voor deze wekelijkse nieuwsbrief? Schrijf naar marc@decorrespondent.nl. Aanraden aan een vriend(in)? Dat kan met deze

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!