Beste,

Ik had een weddenschap met m’n leerlingen in 3 gymnasium: als zij voor de toets formuleren gemiddeld een 8 zouden halen, zou ik de hele klas trakteren op broodjes kroket. Lager dan een 8? Dan zou ik tot aan de zomervakantie iedere week een broodje kroket van de klas krijgen.

Afgelopen week kreeg ik m’n eerste broodje. Die boefjes hadden er wasabi op gedaan. Ik deed alsof ik dat niet proefde.

Verder reageerde een leerling, Lucas, over wie ik ooit schreef, op het nieuws dat ik volgend schooljaar fulltime voor De Correspondent ga schrijven: ‘Jaja, u gaat gewoon een gamekanaal beginnen en fulltime gamen. Ik ken u.’

Om te lezen over onderwijs

Maar goed, de leestips! Ik las:

  • van Aleid Truijens, waarin ze leraren die zeggen dat ze het niet voor het geld doen op de vingers tikt.
  • over een kwalijk gevolg van het lerarentekort: scholen moeten commerciële bureaus inhuren om gaten in het rooster te vullen, en dat kost veel geld.
  • naar de relatie tussen onderwijskwaliteit en schoolbesturen. Fijn citaat: ‘We concluderen dat er relatief weinig empirisch onderzoek is waarin de relatie tussen schoolbesturen en onderwijskwaliteit centraal staat. We zien dat dit geen gelijke tred houdt met de hooggespannen beleidsverwachtingen van de invloed die besturen kunnen uitoefenen op het verbeteren van de onderwijskwaliteit.’
  • over de privacy van leerlingen als het aankomt op informatie die scholen en bedrijven over hen hebben. Daar zouden we het in Nederland ook over moeten hebben.

EdTech! In de jaren vijftig!

Maar het meest interessante wat ik afgelopen week tegenkwam, was een filmpje uit de jaren vijftig. Het gaat over de ‘teaching machine’ die de Amerikaanse psycholoog B.F. Skinner destijds ontwikkelde. Zijn machine zou ervoor zorgen dat kinderen eíndelijk op hun eigen niveau en tempo zouden kunnen leren! De jaren vijftig!

YouTube
De teaching machine van B.F. Skinner.

Er is ook een variant waarin je de voiceover uit de jaren vijftig hoort, met beeld van kinderen die op iPads werken. Deze:

YouTube
Een variant op het filmpje uit de jaren vijftig.

Nu ga ik de beschouwingen over privacy nakijken die m’n leerlingen in 5 vwo schreven.

Met groet!

Johannes

P.S. De Speld kwam afgelopen week met : meer geld, minder respect voor basisschoolleraren.

Wekelijks mail van mij krijgen? Dat kan! Elke donderdagmiddag publiceer ik een nieuwsbrief om je op de hoogte te houden van waar ik mee bezig ben. Die verschijnt op de site, maar kan je ook in je mailbox ontvangen. Nodig ook collega-leraren en anderen geïnteresseerden in onderwijs uit om mee te lezen! Schrijf je hier in