Van schoolcijfers tot Twittervolgers: zo laat ik me beïnvloeden door getallen
Op je werk, in je krant, op je weegschaal - cijfers zijn overal. En je trekt je er heel wat van aan. Als je zo bent als ik, tenminste.
Want ik kan blijven schrijven over de invloed van getallen, beïnvloeden laat ik me. Dat begon vroeger al, toen ik een stuud was en hoge cijfers wilde halen. En terwijl ik dit schrijf, zie ik dat mijn 4.100ste Twittervolger zich aanmeldt. #mijlpaal
Hoe komt het toch dat cijfers zo’n macht over ons hebben? Die vraag probeerde ik laatst op een lezing te beantwoorden. Maar nog geen kwartier na mijn wijze woorden trapte ik zelf (weer) met open ogen in flutcijfers.
In mijn column vertel ik er meer over.
Peilingleed
Over flutcijfers gesproken. RTL publiceerde deze week een peiling: ‘Meerderheid GroenLinks-stemmers vindt dat partij mee had moeten doen aan kabinet.’
Maar klik even door naar de verantwoording en je ziet... vrij weinig. Er mist een hoop informatie, bijvoorbeeld hoe de deelnemers zijn benaderd en hoeveel mensen besloten niet mee te doen.
Van de informatie die er wel is, word je niet veel blijer. Slechts 183 mensen deden mee en de voorgelegde stellingen zijn gekleurd (met woorden als ‘laten lopen’ en ‘verloren stem’).
Maar goed, stel dat de peiling helemaal volgens het boekje was uitgevoerd. Zelfs dan klopt de conclusie niet. Want dan, laat hoogleraar Jelke Bethlehem zien, had de conclusie alsnog kunnen zijn:
‘Minderheid GroenLinks-stemmers vindt dat partij mee had moeten doen aan kabinet.’
Statistiek, schmatistiek.
#NerdAlert
Het eerste potje scatterplot charades was een succes! Ik kreeg veel reacties op de onderstaande grafiek, die ik vorige week publiceerde. Ik vroeg: wat moet er op de assen staan?

Misschien, schreef Iris van Beuzekom, staat op de y-as de sterkte van aardbevingen en op de x-as hoe lang ze geleden waren. Leeftijd versus woordenschat, probeerde Jan Rooduin. Of heeft het iets te maken met het ledenaantal van De Correspondent, gokten Koenraad Arnauts en Bas Gobets.
Op de horizontale as moest staan: bbp per hoofd van de bevolking in dollars.
Dat het iets met geld te maken had, hadden een paar door. Maar wat er dan op de verticale as moet staan? Schoolcijfers? Gevangen Pokemons?
Nope. Op de y-as stond: het gemiddelde geluk van een land.
Gefeliciteerd, Erik Berghout, Hans van Berkel en Mark Reid. Jullie hebben dit potje gewonnen.

Tot slot...
...maakte ik de grote statistiekquiz van de Volkskrant (gemaakt door Ionica Smeets en consorten). Ik had acht van de negen vragen goed. En jij?
Een mooie week gewenst!
Met dank aan Koenraad Arnauts, Erik Berghout, Hans van Berkel, Iris van Beuzekom, Eline vd Boogaard, Rutger Bregman, Bas Gobets, Eline Mark Reid, Jan Rooduin, Johan Slobbe, Sylvester van Welij en andere bijdragers.