Beste,

Op je werk, in je krant, op je weegschaal - cijfers zijn overal. En je trekt je er heel wat van aan. Als je zo bent als ik, tenminste.

Want ik kan blijven schrijven over de invloed van getallen, beïnvloeden laat ik me. Dat begon vroeger al, toen ik een stuud was en hoge cijfers wilde halen. En terwijl ik dit schrijf, zie ik dat mijn 4.100ste Twittervolger zich aanmeldt. #mijlpaal

Hoe komt het toch dat cijfers zo’n macht over ons hebben? Die vraag probeerde ik laatst op een lezing te beantwoorden. Maar nog geen kwartier na mijn wijze woorden trapte ik zelf (weer) met open ogen in flutcijfers.

In vertel ik er meer over.

Peilingleed

Over flutcijfers gesproken. RTL publiceerde deze week ‘Meerderheid GroenLinks-stemmers vindt dat partij mee had moeten doen aan kabinet.’

Maar klik even door naar de verantwoording en je ziet... vrij weinig. Er mist een hoop informatie, bijvoorbeeld hoe de deelnemers zijn benaderd en hoeveel mensen besloten niet mee te doen.

Van de informatie die er wel is, word je niet veel blijer. Slechts 183 mensen deden mee en de voorgelegde stellingen zijn gekleurd (met woorden als ‘laten lopen’ en ‘verloren stem’).

Maar goed, stel dat de peiling helemaal volgens het boekje was uitgevoerd. Zelfs dan klopt de conclusie niet. Want dan, zien, had de conclusie alsnog kunnen zijn:

Minderheid GroenLinks-stemmers vindt dat partij mee had moeten doen aan kabinet.’

Statistiek, schmatistiek.

#NerdAlert

Het eerste potje scatterplot charades was een succes! Ik kreeg veel reacties op de onderstaande grafiek, die ik vorige week publiceerde. Ik vroeg: wat moet er op de assen staan?

Misschien, schreef Iris van Beuzekom, staat op de y-as de sterkte van aardbevingen en op de x-as hoe lang ze geleden waren. Leeftijd versus woordenschat, probeerde Jan Rooduin. Of heeft het iets te maken met het ledenaantal van De Correspondent, gokten en

Op de horizontale as moest staan: bbp per hoofd van de bevolking in dollars.

Dat het iets met geld te maken had, hadden een paar door. Maar wat er dan op de verticale as moet staan?

Nope. Op de y-as stond:

Gefeliciteerd, Erik Berghout, Hans van Berkel en Mark Reid. Jullie hebben dit potje gewonnen.

Tot slot...

...maakte ik van de Volkskrant (gemaakt door Ionica Smeets en consorten). Ik had acht van de negen vragen goed. En jij?

Een mooie week gewenst!

Met dank aan Koenraad Arnauts, Erik Berghout, Hans van Berkel, Iris van Beuzekom, Eline vd Boogaard, Rutger Bregman, Bas Gobets, Eline Mark Reid, Jan Rooduin, Johan Slobbe, Sylvester van Welij en andere bijdragers.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail