Beste,

Als ik je deze week ergens naartoe moest sturen, dan zou het de video-installatie Manifesto van de Duitse kunstenaar Julian Rosenfeldt zijn, die tot en met 25 juni te zien is Ik zag de tentoonstelling vorig jaar in Berlijn en dacht er nog maanden over na.

In dertien korte films, waarin de actrice Cate Blanchett steeds de hoofdrol speelt in uiteenlopende gedaantes, stelt de kunstenaar de vraag wat eigenlijk de rol is van de kunstenaar in de samenleving. Je kunt de films in één ruimte bekijken en hoort ze door elkaar heen, wat een hypnotiserende ervaring is. Blanchetts tekst bestaat volledig uit historische kunstenaarsmanifesten, waarvan je de (vaak politieke) strekking zult herkennen, maar die vervreemdend aandoen in de hedendaagse settings waarin ze worden geplaatst.

De tentoonstelling vormde vorige zomer ook de aanzet tot een over verzet en engagement en de vraag of wij, jonge schrijvers, daar wel genoeg van hebben in tijden als deze. De briefwisseling werd uiteindelijk de inleiding bij een themanummer van De Gids waarvoor we verschillende auteurs vroegen om over verzet te schrijven.

Over kunst en engagement ging het op De Correspondent ook al eerder. Lynn Berger en ik over zijn boek De navel van Daphne, waarin hij pleit voor een samenleving waarin kunstenaars serieus genomen worden. Om echt maatschappijkritisch te kunnen zijn, moet kunst volgens hem niet politiek, maar juist autonoom zijn.

Deze week hield ik me voor het Lexicon van het moderne leven bezig met een op het eerste gezicht minder geëngageerd onderwerp: Harry Potter, die deze maand twintig jaar geleden voor het eerst zijn magie deed gelden. Ik bezocht dacht na over de aantrekkingskracht van het fenomeen en kwam tot de conclusie dat het werk van J.K. Rowling wel degelijk maatschappelijke invloed heeft: het brengt mensen bij elkaar en laat ze een wereld zien waarin gemeenschap het hoogste goed is. Daarover komende week meer in mijn essay over Harry Potter.

Op de hoogte blijven van het moderne lijden op De Correspondent? In mijn tweewekelijkse mail praat ik je bij over ‘het moderne lijden’. En hoor je wat je volgens mij niet mag missen aan artikelen, boeken, films, tv en andere cultuur. Meld je hier aan