Beste,

Zondag publiceerde ik een stukje met een eenvoudig doel:

Zij hebben begrepen dat we maar één stabiel leefklimaat hebben, en dat we dus geen twee kansen krijgen om het te behouden. Zoals je – als je een roker bent – je longen maar één keer kapot kunt roken, zo kun je het klimaat op aarde maar één keer totaal ontwrichten. Daarna moet je leven met de gevolgen.

Zoals bekend kunnen we klimaatverandering niet meer tegenhouden – we hebben gemiddeld al meer dan een graad opwarming achter de kiezen, en Maar we kunnen de ergste gevolgen nog wel beperken en dat zijn we toekomstige generaties ook verschuldigd.

De concrete vertaling van dat inzicht is actie nu. Of zoals de door mij bewonderde activist en journalist Bill McKibben eens schreef in een lezenswaardig artikel:

Hoe dan?

Hoe dan, vroeg iemand op Twitter. Want bijna alles in de wereld draait op olie en gas, en in bijna al onze producten zit olie, en de wereldbevolking groeit, en er is ontbossing, en iedereen wil op vakantie met het vliegtuig, en zo.

Natuurlijk. Als je vanuit de status quo denkt, en alle lijnen uit het heden doortrekt tot ver in de toekomst, dan komen we er inderdaad niet uit. Een van de grootste behoeftes die we nu hebben is dan ook: verbeelding. Durf. Visionairs die laten zien wat er wél mogelijk is als we samenwerken, ons best doen, ons volle gewicht in de strijd gooien.

Een groep die dat nu al tien jaar onvermoeibaar doet is Urgenda. Gisteren vierde de actie-organisatie voor duurzaamheid z’n jubileum met de uitgave van een vernieuwd ‘Het kan als je het wilt,’ luidt de ondertitel.

Iedereen die eens z’n verbeelding wil voeden met mogelijkheden, raad ik aan te lezen. Het staat vol voorbeelden van wat je zelf kunt doen. En het prikkelt de fantasie, net als een ander scenario dat ik eens besprak, ‘Het is een oeroud middel,’ zei de maker van dat scenario, ‘bijna net zo oud als een grotschildering maken van je toekomstige jachtbuit. Maar het werkt nog steeds.’

Drie paden om de verbeelding verder te prikkelen

1. Voor wie meer wil lezen over Urgenda en de overgang naar duurzame energie:

2. Voor wie liever kijkt:

Urgenda-directeur Marjan Minnesma gaf in 2015 een veelgeprezen klimaatspeech tijdens het Festival der Vooruitgang van De Correspondent. Met urgentie en bevlogenheid vertelt ze over de grote risico’s van de opwarming van de aarde. Maar ook: wat we daaraan kunnen doen. In een half uur ben je helemaal bijgepraat.

Vimeo
Marjan Minnesma op ons Festival der Vooruitgang.

3. En voor wie de voorkeur geeft aan een ouderwetse fysieke ervaring:

In het Stadskantoor van de gemeente Utrecht (direct naast het Centraal Station) kun je tot 30 juli het werk van de bewonderen. Zij probeerden zich een stad zonder fossiele brandstoffen voor te stellen. Op De Correspondent publiceerden we het startschot van de wedstrijd: De winnaar wordt vanavond bekendgemaakt.

Tot de volgende,

Jelmer

Wil je dit onderwerp volgen? Als correspondent Klimaat & Energie onderzoek ik de oorzaken van de klimaatcrisis en onze toekomst op een steeds warmere aarde. Blijf op de hoogte via mijn wekelijkse mail