Beste,

In een bijlage van drie A4’tjes vatte vertrekkend informateur Herman Tjeenk Willink het nog eens samen: de politiek moet zien wat zij teweegbrengt - de burgers merken het zeker, en zijn niet altijd dankbaar.

Hij maakte er weinig woorden aan vuil, en de Kamer evenmin in het afsluitend debat over de fase waarin VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bij elkaar werden gebracht.

Maar Tjeenk Willinks zijn het lezen en toepassen waard. ‘Over de uitvoerbaarheid en de uitvoering, of hoe Geloofwaardig is de overheid?’

De politiek is steeds meer instrumenten gaan inzetten om gesignaleerde problemen op te lossen, zonder te kijken of zij werken, laat staan welke onbedoelde effecten zij hebben.

Boze burgers zijn niet zomaar boos geworden. De globalisering en de migratie hebben grote invloed op dagelijkse levens, maar ook de vaak tegenstrijdige acties en eisen die de overheid op de burger afvuurt. Pgb en ander ongerief.

Het zwijgen van de Tweede Kamer over deze fundamentele kritiek op de huidige politiek was veelzeggend. Te luid om impliciet als erkenning te gelden. Volgens in NRC ook een gevolg van de BN’er-cultuur op het Binnenhof.

Informateur Gerrit Zalm

Dit is ook weer het gemoedelijke Nederland. De oud-minister van Financiën en oud-topman van ABN Amro wordt zijn ongelukkige tijd bij de DSB Bank vergeven.

VVD, D66, CDA en ChristenUnie gaan onder leiding van de goedlachse informateur hard aan de slag. Eind juli, begin augustus twee weken ertussenuit voor wat broodnodige zomervakantie.

Het wordt nog spannend of het huidige kabinet de demissionaire rit uitzit. De kans is miniem dat het nieuwe kabinet de begroting voor 2018 tijdig voor Prinsjesdag af heeft.

Maar vicepremier Lodewijk Asscher eist met zijn PvdA-oppositiepet op dat daarin meer geld voor de stakende basisschooldocenten komt, anders stappen hij en zijn collega’s uit Rutte II.

De nieuwe coalitie, premier Mark Rutte voorop, was er niet blij mee. De straf was deze week dat zij een voorstel van minister Asscher om het uit te breiden van twee naar vijf dagen, torpedeerde. Lekker puh.

Zij opende ook de deur voor dan de afgesproken 20 procent. Mooi dat de Nederlandse banken opriepen tot maar de bonusdiscussie gaat echt over meer dan jaloezie en werkgelegenheid.

Misschien kan Gerrit Zalm een paar verzoenende listen verzinnen die ook zijn en haar man en 29 procent pechvogels in Nederland recht doen.

Illustratie Jip Piet voor De Correspondent

Trump na vijf maanden

Deze week deed ik een poging de veelheid aan verwarrende indrukken over de eerste vijf maanden van president Donald Trump te ordenen. In som ik factoren op die hem anders maken dan zijn voorgangers.

Een aantal lezers ging naar aanleiding van het stuk met elkaar in discussie. Zij zien de democratie als voertuig van een kapitalistische samenzwering.

Gastcorrespondent Jan Drentje schreef me: ‘De tijden van de CPN zijn voorbij maar dit soort denken niet.’ Als student leerde hij dat de staat in een kapitalistische maatschappij niet het algemeen belang, maar dat van de bezittende klasse behartigt.

Hij voegde eraan toe: ‘Gelet op de ongehoorde accumulatie van rijkdom in de wereld, is die analyse niet helemaal onjuist.’

We werden het erover eens dat in een functionerende democratie die scheefgroei tot een reactie en correctie leidt. Als het volk voldoende boos is, zal het een eerlijker definitie van het algemeen belang afdwingen.

Juist daarom moet het zich niet afwenden van democratische politiek. Daarom blijf ik stug beschrijven en zo nodig van kanttekeningen voorzien wat Mark, Sybrand, Alexander, Gert-Jan en alle anderen doen.

En ten slotte..

Duitsland legaliseert het homohuwelijk, en kanselier Merkel stemt tegen. In en voor meer couleur locale in de

In een verslag over de werving van kandidaat-gemeenteraadsleden bij de PVV.

NRC ging na wat de kansen zijn voor de PvdA, die zich op advies van Breda’s burgemeester Paul Depla moet heruitvinden als In de Kamer is Lodewijk Asscher er vast mee begonnen.

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Elke zaterdag mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan! Schrijf je hier in!