Beste,

Wat zijn de hoofdingrediënten voor een explosief succesvol festival?

Thomas Heerma van Voss en ik begonnen een paar maanden geleden met ons onderzoek naar WOO HAH!

De hoofdvraag: hoe kan het dat op deze onwaarschijnlijke locatie (spoorzone Tilburg) in zo’n korte tijd (4 jaar) zo’n aantrekkelijk (40 nationaliteiten, stijf uitverkocht, van 4.000 naar 19.000 bezoekers) feest met zulke wereldsterren (Run The Jewels, Nas, Travis Scott) is ontstaan?

De vijf succesingrediënten van WOO HAH!

  1. WOO HAH! ontvangt subsidie. Valse concurrentie volgens de een, omdat andere hiphopfestivals elders in het land die steun niet krijgen. Eerlijk zetje in de rug volgens de ander, omdat het nieuwe festival op een onwaarschijnlijke locatie veel lokaal talent programmeert.
  2. samenwerken met andere Europese festivals zodat je artiesten een goede deal kunt bieden, uitgaan van streams voor je line-up, niet star vasthouden aan eerdere succesoptredens - het festival durft experimenteel te boeken en dat werkt.
  3. Begrip van de veranderde muziekindustrie: wie tegenwoordig een festival wil samenstellen met hoofdzakelijk rappers, heeft lef nodig. Ze zijn wispelturig en hebben slechts een microfoon en dj-tafel nodig voor een optreden: makkelijk op te zetten, maar ook makkelijk te annuleren als er een betere deal voorbijkomt. Daarvoor is lef, geduld en vertrouwen nodig.
  4. Locatie: Tilburg ligt een eind weg van wat velen als Nederlands hiphopcentrum beschouwen: Amsterdam. Dat brengt ook voordelen met zich mee. Niet elke vierkante centimeter van de stad is al gereserveerd voor een evenement. Groei is daardoor sneller mogelijk, evenals aanpassingen aan het bestaande terrein en het opzetten van bijvoorbeeld verblijfplaatsen voor bezoekers.
  5. Contact met die bezoekers: mensen die fan-art maken, een gemeenschap zijn gaan vormen op de eventpage van het festival en uit puur enthousiasme ambassadeur van het evenement worden. De organisatie heeft veel contact met haar gasten, waardoor de sfeer niet alleen gemoedelijk is, maar ook heel betrokken.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Nu het festival achter de rug (vol blauwe plekken van het moshen) is: vijf absolute hoogtepunten van het afgelopen jaar, die laten zien waartoe WOO HAH! is uitgegroeid.

  • Fresku, Mocromaniac, Pietju Bell, Woenzelaar, Braz en Killer Kamal. Zes keer het beste uit Eindhoven. De emotie en ongeëvenaarde humor van ‘vader’ Fresku, de voortdenderende bars van Mocro, het verbale geweld van Pietju Bell en Woenzelaar, de tomeloze energie van ultieme hypeman Braz en een van de eerste grote optredens van cultheld Killer Kamal: het allereerste mainstage-optreden op WOO HAH! was ook een goede afsluiter geweest, met hongerig publiek, constante afwisseling en bovenal
  • Nas. Een van de enige veteranen tussen de verder piepjonge line-up, en dat merk je. Moeiteloos rapte hij grote delen van zijn mytische en bijna een kwart eeuw oude plaat Illmatic, bracht hij een emotionele ode aan de pas overleden hiphoplegende Prodigy

Ray Fuego. Zonder twijfel de grootste rapster die Nederland op dit moment rijk is. Zijn show was één grote moshpit van begin tot eind, en dat al vroeg op de eerste dag. Eervolle vermelding ook

  • Flatbush Zombies. Moeilijk in woorden te vatten hoe een van de innovatiefste acts van het festival het publiek betoverde en de zaal binnen een uur van feesttent tot mosh-hemel tot kerk transformeerde.
  • Travis Scott. Doorbuigende hekken, mensen hoog in verkeersborden, een menigte zo immens dat je boven de grond zweeft, verdrukte bezoekers die worden weggedragen door de EHBO. Eerlijk is eerlijk: het was kantje boord bij de allergrootste en laatste show op zaterdag. Met vrijwel alle bezoekers op het grote veld werden een paar dingen duidelijk. Wil het festival nog verder groeien, dan zal het moeten verhuizen. Maar ook: dit optreden consolideerde het belang van WOO HAH! voor hiphop in Europa, Travis Scott is een van de grootste fenomenen van onze tijd. En de collectieve euforie die hier ontstond is
Mijn zoektocht volgen? Als correspondent Vooroordelen wil ik rellen tegen journalistieke conventies die bepalen welke mensen wel of niet een podium verdienen. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail