Het is ruim twee weken geleden dat ik een groot verhaal publiceerde over de belangenverstrengeling van gespecialiseerde kinderartsen rond het gebruik van groeimedicijnen. jarenlang onnodig dure middelen voorgeschreven, omdat ze afhankelijk zijn van de grotere (en duurdere) bedrijven voor onderzoeksfinanciering en het betalen van ondersteunend personeel.

Vorige week werd bekend dat de specialisten om wie het gaat, de de problematiek binnenskamers willen oplossen en aansturen op mediastilte, ondanks Kamervragen van de PvdA en D66. De antwoorden van demissionair minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) worden deze week verwacht en hebben de mogelijke interesse van de Inspectie voor de

Inmiddels zijn er een aantal nieuwe ontwikkelingen in dit dossier die ik graag onder de aandacht breng:

  • zo stuurt Stichting Kind en Groei, de club die een illustratieve rol speelde in mijn eerdere e-mails rond waarin mijn publicaties in twijfel worden getrokken;
  • heeft een bestuurder van die stichting in 2009 via de politiek geprobeerd onzekerheid aan te wakkeren over het goedkopere groeihormoon;
  • heeft zorgverzekeraar Menzis in diezelfde periode bij kinder-endocrinologen gepeild waarom het goedkopere groeihormoon in Nederland niet werd voorgeschreven. Datzelfde jaar stopte Menzis ook met het financieren van Stichting Kind en
  • erkent de bestuursvoorzitter van het ErasmusMC dat er zaken misgegaan zijn bij de inkoop van groeihormoon. Zijn Raad van Bestuur onderzoekt hoe nu verder.

De belangenverstrengeling rond groeihormoon begon al in 2009

Stichting Kind en Groei stuurde deze week een e-mailbericht aan onder meer verzekeraars, dat ik heb ingezien. Daarin wordt gedreigd met ‘eventuele stappen tegen De Correspondent en zijn zegslieden,’ overigens zonder mij of De Correspondent daarover in te lichten.

Daarnaast wordt in hetzelfde bericht gesteld dat de stichting jaarlijks 4 miljoen euro bespaart op alle landelijke groeihormoonbehandelingen. Een onzinnige bewering. Wat hierbij niet vermeld wordt, is namelijk dat dit bedrag uit een rapport uit 2004 stamt. Dertien jaar geleden waren er nog geen goedkopere aanbieders van groeihormoon.

Foto: Arjen Born (voor De Correspondent)

Verder is het pikant dat de Stichting Kind en Groei stellig ontkent invloed op de groeihormoonmarkt te hebben uitgeoefend.

Terwijl: ik vond juist dat de stichting al in 2009 betrokken was bij het zaaien van twijfel over het goedkope groeihormoon. Toenmalig CDA-politicus Janneke Schermers van toenmalig minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) weten of hij bekend was met de zorgen van de kinderarts-endocrinologen over het goedkopere Was dat middel namelijk wel net zo effectief en veilig als de oudere, veel duurdere groeihormonen? Wat hierbij niet vermeld wordt, is dat Schermers als nevenfunctie bestuurder was en is bij Stichting Kind en Groei.

Volgens minister Klink was er om te twijfelen aan de veiligheid en effectiviteit van het goedkopere

Schermers is gevraagd te reageren op deze belangenvermenging, maar zij zag vooralsnog geen kans om commentaar te

Politieke opschudding nadat een zorgverzekeraar kritische vragen stelde

Opvallend detail: documenten in mijn bezit bevestigen dat de Kamervragen in precies de periode gesteld zijn waarin zorgverzekeraar Menzis bij de kinder-endocrinologen gepeild heeft waarom het goedkopere product niet werd voorgeschreven. Menzis stopte later dat jaar met het financieren van Stichting Kind en Groei. De reden is niet bekend.

Raad van Bestuur van het ErasmusMC: ‘offerteronde was fout’

Inmiddels heeft de Raad van Bestuur van het ErasmusMC gereageerd op mijn onderzoek. Omdat voorzitter Ernst Kuipers zich geregeld kritisch uitlaat over de farmaceutische industrie en de manieren waarop geneesmiddelenprijzen onnodig hoog blijven, was ik benieuwd naar zijn mening over dat in zijn eigen ziekenhuis inkoop-offertes worden verstuurd waarin gebedeld wordt om onderzoeksfinanciering. Tevens is de directeur van Stichting Kind en Groei Hokken-Koelega bij dit ziekenhuis bijzonder hoogleraar, voorschrijvend arts en betrokkene bij de inkoop van groeihormoon.

Bestuursvoorzitter Kuipers laat weten de eerder aangehaalde offerte-aanvraag die namens zijn ziekenhuis is verstuurd te betreuren. Daarin werd de inkoop van het groeihormoon gekoppeld aan onderzoeksfinanciering, iets wat volgens de Code Geneesmiddelenreclame verboden is.

Foto: Arjen Born (voor De Correspondent)

‘In dit document stond inderdaad een zinsnede die niet kan, die er niet in hoort,’ aldus Kuipers. ‘De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij ons.’ Wel zou bij de uiteindelijk keuze voor een leverancier niet gekeken zijn naar in hoeverre er ook onderzoeken konden worden gesponsord.

Kuipers zegt verder dat het ziekenhuis geen extra geld mag uitgeven aan duurdere geneesmiddelen om zo onderzoek gefinancierd te krijgen voor zijn specialisten. ‘Daar waar kan moeten we maximaal inzetten op besparingen bij geneesmiddelen, scherp onderhandelen en overstappen naar het goedkoopste

De Raad van Bestuur onderzoekt in dit specifieke geval hoeverre er voor de volgende inkoopronde kan worden overgestapt naar het goedkope groeihormoon en hoeveel onderzoeksgeld er de afgelopen jaren van de duurdere fabrikanten naar de kinder-endocrinologen is gevloeid. ‘Ik wacht op dit moment nog op een hoop informatie, ik heb zelf niet de medisch-inhoudelijke kennis om te beoordelen wat de reden is geweest om niet voor de te kiezen,’ zegt Kuipers.

Wel voegt hij daaraan toe dat een academisch ziekenhuis ook onderzoek moet doen en dat het overheidsbeleid is dat in veel gevallen met externe partijen wordt samengewerkt. ‘Dertig tot veertig procent van ons onderzoek doen we samen met de industrie. Dat willen we ook graag, hoewel het wel belangrijk is daar transparant over te zijn.’

Meer lezen?

Hoe kinderartsen afhankelijk werden van geld van farmaceutische bedrijven Gespecialiseerde kinderartsen schrijven onnodig dure groeihormonen voor in ruil voor onderzoeksgeld van farmaceutische bedrijven. Dat blijkt uit gesprekken met tientallen betrokkenen en uit talloze vertrouwelijke documenten. Illustratief daarin is een stichting die over de uitgaven aan groeihormoon moet waken, maar in de zak zit van de industrie. Lees het verhaal van Lucien hier terug Kinderartsen leggen elkaar het zwijgen op na mijn artikel over belangenverstrengeling Gespecialiseerde kinderartsen laten hun voorschrijfgedrag afhangen van sponsoring van farmaceutische bedrijven, onthulde ik vorige week. Vandaag: de belangrijkste reacties op (en Kamervragen over) deze belangenverstrengeling. Lees het verhaal van Lucien hier terug Waarom de elektrische auto nu al groener rijdt (maar er betere argumenten zijn om over te stappen) Volvo gaat als eerste traditionele autobouwer alle auto’s geheel of deels elektrisch maken, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Maar hoe schoon is de elektrische auto precies, in vergelijking met de benzine-auto, als je ook de fabricage van de batterij meetelt? Ik dook in de cijfers. Lees het verhaal van Thalia hier terug