Hoe je met een Pen-Pineapple-Apple-Pen armoede bestrijdt
Het gaat bijna beginnen: volgende week vlieg ik met een team van maar liefst zes gloednieuwe tv-collega’s naar Bosnië-Herzegovina, om de eerste aflevering op te nemen van de NPO2-documentaireserie De Brug.
We reizen naar Mostar, om de verhalen aan beide kanten van de beroemde ‘Stari Most’-brug te vertellen. Aan de oostkant wonen Bosniakken (Bosnische moslims), aan de westkant Kroaten. In de oorlog van 1993 werd de brug verwoest - en de twee strijdende partijen volledig gescheiden. Tegenwoordig is de brug weer in volle glorie hersteld. Maar of dat betekent dat de Bosniakken en Kroaten de brug nu oversteken? Dat gaan we uitzoeken.
Bij de KRO-NCRV zijn de researchers druk bezig met de voorbereiding: het vinden van de juiste personen om het verhaal te vertellen. Dat ziet er ongeveer zo uit.
Tv maken is écht andere koek dan schrijven, dat merk ik wel direct. De (journalistieke) taken zijn veel meer verdeeld, het schema ligt duidelijker vast, ik moet iets op mijn gezicht kwasten dat blot-poeder heet en ik leer het ene na het andere nieuwe woord. Leer mij bumpers,leaders en beauties kennen.
Over twee weken vertel ik jullie veel meer over wat we in Mostar aantroffen (als ik dan niet bezweken ben onder de tropische temperaturen daar).
Links I liked
De mooiste dingen die ik de afgelopen week las en hoorde.
- Deze blog van Pete Vowles, het hoofd van DFID, het Britse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, in Kenia. Hij brengt 24 uur door met een Keniaanse vrouw die onder de armoedegrens leeft en stelt zich de pijnlijke vraag: waarom heeft onze hulp haar nog niet bereikt?
- Deze podcast van Radiolab: Nukes. Zou Donald Trump zomaar, als hij dat wil, zonder tegenspraak, een atoombom kunnen lanceren? Deze aflevering probeert de vinger te leggen op de Amerikaanse chain-of-command die aan een kernoorlog vooraf gaat. Spoiler: die is beangstigend klein. (Collega Marc Chavannes schreef hier eerder ook een mooie explainer over).
- Dit artikel over de verrassend intieme relatie tussen Noord-Korea en Afrika. Dat die relatie veel verder gaat dan wapenhandel, wist ik eigenlijk niet. Noch dat er in Maputo, de hoofdstad van Mozambique, een Avenida Kim Il Sung is.
- Dit gesprek tussen Ezra Klein en de Ghanees-Amerikaanse filosoof Kwame Anthony Appiah. Over de vraag wat we een Syrische vluchteling verschuldigd zijn. En wanneer verschillen gevierd en wanneer bestreden moeten worden.
- Dit verhaal over een Zimbabwaanse journalist die zijn onderzoeksjournalistiek financiert met een fake news site.
- En dit stuk over de hoofdstad van Eritrea, die nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. ‘Klein Rome’ wordt Asmara het ook wel genoemd.
Voor wie Deens leest...
Een van mijn meest gelezen artikelen - dit stuk over hoe bureaucratie de wereld kan redden - is nu vertaald in het Deens! Inclusief luisterversie en mooie nieuwe illustraties. Erg vreemd, om je eigen tekst in een taal te zien die je niet spreekt. Voor wie wél Deens leest, of Deense vrienden heeft: je vindt mijn stuk hier in Zetland.
Tot slot...
... heb ik héél hard gelachen om de reclamespot die het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken deze maand maakte om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (de SDG’s) te promoten. Het filmpje is een variant op deze viral video van de Japanse comedian Kosaka Daimaoh. De originele titel - Pen-Pineapple-Apple-Pen, oftewel PPAP - is door de Japanse ambtenaren omgedoopt in VN-lingo: PPAP staat nu voor Public Private Action for Partnerships. Heerlijk!