Gezocht: de gemiddelde mens. Zoek je mee? 🕵
Ik heb je hulp nodig! Zoals ik een paar weken terug al vertelde, ben ik met een onderzoekje bezig. En ik zou het geweldig vinden als jij mijn vragenlijst zou willen invullen.
Het duurt ongeveer 5 minuten, ik verloot een cadeaubon van 25 euro en - zo hoorde ik in de wandelgangen - het is ook nog eens leuk om te doen.
Even wat context: de vragen gaan over de ‘mediane’ mens. Dat is weer net iets anders dan het bekende gemiddelde. Als we, bijvoorbeeld, alle Nederlandse vrouwen van klein naar groot zetten, dan is de mediane vrouw de middelste.
Denk je nu: huh, die Sanne was toch anti-peiling? Nou ja, ik ben anti-onrepresentatieve-maar-waar-toch-grote-conclusies-aan-verbonden-worden-peiling.
Mijn onderzoek is zeker niet representatief. Dat jij deze nieuwsbrief leest, betekent waarschijnlijk al dat je anders bent dan de gemiddelde Nederlander (veel cooler uiteraard).
Toch zijn je antwoorden interessant. Net als bij Nieuw in Nederland - waar Correspondentleden in gesprek gingen met nieuwe Nederlanders - vormen de cijfers een startpunt voor onze journalistiek.
Genoeg gedisclaimed. Ik zou het enorm waarderen als je voor 24 juli de vragenlijst wilt invullen. Veel dank alvast!
Vijf sterren voor deze column ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Laatst vertelde ik al over een toffe ranglijstbijeenkomst bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).
Waar ik niet over vertelde: de column van Maarten Asscher, wat mij betreft het hoogtepunt van de middag. Hij had het over de invloed van cijfers in de boekenwereld, iets waar hij als schrijver en boekhandelaar alles van weet.
Deze week publiceerden we Asschers verhaal op De Correspondent. De centrale vraag: hoeveel zegt kwantiteit over de kwaliteit van boeken? Bar weinig, vindt Asscher.
‘Je kunt een tijdje vanaf de kant naar het zwembad kijken. Je kunt opmeten dat het water 2 meter diep is en een temperatuur van 27 graden Celsius heeft, dat het zwembad 25 meter breed en 50 meter lang is.
Maar zwemmen is iets anders.’
#NerdAlert
Deze week dook ik in de ‘normaalverdeling.’ Als iets normaal verdeeld is - zoals lichaamslengte of IQ - zit de meerderheid rond het gemiddelde, met een paar gekkies erboven of eronder. Ironisch genoeg is bijna niets normaal, maar daarover binnenkort meer.
Nu alvast wat leuke weetjes over de man achter de normaalverdeling: de briljante wiskundige Carl Gauss. Dat was nogal een nukkige man. Zo vond hij dat zijn zonen zich maar niet moesten wagen aan zijn vakgebied. Ze zouden hem toch niet evenaren, laat staan voorbijstreven.
En, God verhoede, ze zouden de familienaam nog naar beneden halen.
Maar goed, gewone mensen zijn ook niet altijd even vriendelijk. En die kunnen niet, zoals Gauss, de wiskunde een halve eeuw vooruitbrengen. (Die uitspraak komt van historicus Eric Temple Bell. Helaas publiceerde Gauss niet al zijn werk, en dus scharrelde het vakgebied nog even voort.)
Wanneer de wiskundige geboren is? Dat is letterlijk een raadsel. Zijn analfabete moeder wist alleen dat hij geboren was op een woensdag in 1777, acht dagen voor Hemelvaartsdag. Op zijn drieëntwintigste rekende Gauss uit wanneer zijn verjaardag was en loste daarmee - waarom ook niet - meteen een eeuwenoud probleem op: op welke datum valt Pasen?
Je leest alles over zijn Paasalgoritme in een paper van astronoom Reinhold Bien (dat meteen, balen, vraagtekens zet bij de ‘mooie legende’ dat Gauss de methode bedacht om zijn eigen verjaardag te achterhalen).
Tot slot...
...brak vorige week in Antarctica een grote ijsschots af. Was hij nou iets groter dan Gelderland? Of toch gelijk aan zestig Parijzen?
Een mooie week gewenst!