Beste,

Ze had naar me gewezen en gezegd: ‘Jij mag je eigen fouten maken. Jij, zoals je eruitziet, zoals je praat. Als jij iets doms doet, dan zullen mensen zeggen: ‘Dom van Vera.’ Als ik fouten maak, representeer ik meteen een groep. Dan is het niet: ‘dom van Hanina.’ Dan is het: ‘domme moslims’ of: ‘domme Marokkanen’.

Deze dinsdag ontmoette ik AD-columnist Hanina Ajarai. Ze was nerveus voor ons gesprek en Bang dat de haat die ze eerder over zich heen had gekregen weer zou oplaaien. Bang dat haar woorden weer verkeerd zouden worden uitgelegd.

Ze schreef vorige maand een column voor haar krant, waarin ze de vraag stelde waarom ze zo had getreurd om het lot van Ajax-speler Abdelhak Nouri en de vermiste meisjes Romy en Savannah, maar de MH17-ramp haar níet raakte.

De column was aanleiding voor talloze kritische en soms ronduit hatelijke artikelen, plus een optreden bij RTL Late Night dat de zaak in haar ogen alleen maar erger maakte.

Wie ik eerder sprak voor deze rubriek

Ajarai was de vijfde die ik mocht spreken voor mijn maandelijkse rubriek over mediastormen en de mensen die erin gevangen zitten. De werktitel voor de rubriek was ooit ‘onbedoeld symbool.’ Die werd geboren als vervanger van mijn eerdere ‘Ontmoeting met iemand die ik niet ken’- reeks, De titel voor deze rubriek had in principe dezelfde kunnen zijn. Want hoe goed ken je iemand wanneer die #ophef is?

  • Zoals ‘aandachtsgeile’ documentairemaker Vincent Verweij, die met de beste journalistieke intenties een film maakte over Van Gogh-dief Okkie Durham en later spijt had van de manier waarop hij
  • ‘Naïef’ linkse activiste Anne Fleur Dekker, die ondergedoken zat na bedreigingen van rechts maar zich op haar 23-jarige leeftijd blijft
  • ‘Treitervlogger’ Ismail Ilgun, die intussen empathische documentaires maakt over achterstandswijken en afgelopen weekend een
  • ‘Laffe’ bisschop van Den Bosch Gerard de Korte, die aankondigde op Roze Zaterdag lhbtqia’ers te zegenen in de Sint Jan, zich terugtrok na kritiek van zijn priesters, maar blijft worstelen met de rol van de kerk - en zijn eigen progressieve denken -

Wie kan ik nog meer spreken voor deze rubriek?

En nu ‘extremistische’ columnist Hanina Ajarai, die met haar column nooit heeft willen kwetsen en in de controverse daarna nogmaals leerde hoe moeilijk het is om er als moslima met hoofddoek een eigen mening op na te mogen houden. Een persoonlijke mening en eigen vragen, zonder dat die meteen staan voor een hele bevolkingsgroep.

Hebben jullie suggesties voor mensen die ik zou kunnen spreken voor deze rubriek? Mail me vooral, of laat hieronder iets achter.

En nog even over die vorige rubriek. Vanaf de volgende gaat deze nieuwsbrief er anders uitzien. Er komt weer tweewekelijks een ontmoeting met iemand die ik niet ken, in plaats van dit soort updates.

Mijn zoektocht volgen? Als correspondent Vooroordelen wil ik rellen tegen journalistieke conventies die bepalen welke mensen wel of niet een podium verdienen. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail