Beste,

Ben je weleens bang voor kinderen?

Het begon met een jongen op een fiets, die langzaam om ons heen begon te cirkelen. Hij appte de anderen, die kwamen te voet. Daarna vermenigvuldigde de bende zich, toen nog een keer, en nog eens, tot we letterlijk met onze ruggen tegen de muur van een kerk werden gedrukt en nergens heen konden. De kauwgombellenblazende kinderen en hun fietsen, stepjes en mobieltjes hadden ons omsingeld.

Wat ze wilden? Selfies. En shout-outs. Van Nesim en Qucee, de twee gezichten van YouTubeduo Ik liep een dag met ze mee om erachter te komen waarom jongeren deze mediamakers wél vertrouwen.

Samengevat: Nesim en Qucee snappen hoe het is om germarginaliseerd te worden, oordelen daardoor minder snel, zijn ontwapenend, hilarisch, innovatief, geduldig met hun fans en bovenal: heel goed in het contact maken met jongeren van alle rangen, standen en afkomsten.

En ze vertellen de mooiste verhalen over hun eerste aftrekbeurt.

Gesproken over een ander soort release: O.J. Simpson is vrij

Deze woensdagnacht was ik te gast bij om te praten over de hoorzitting van O.J. Simpson afgelopen donderdag. Ik schreef voor De Correspondent over de bizarre zaak-Simpson. In de zitting van donderdag werd bepaald dat hij in oktober vrijkomt.

Die uitkomst was te verwachten. In eerdere hoorzittingen werd hij al ingedeeld in de categorie ‘low risk.

Om dat risico te bepalen, werkt de Amerikaanse gevangenis met een puntensysteem. Hoe hoger de score, hoe kleiner de kans dat je eerder vrijkomt. Heb je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan in de bak? Punt eraf. Of heb je banden met bendes? Punt erbij.

O.J. heeft in 2013 en in 2014 dus al zo’n zitting gehad. Daarin werd bepaald dat zijn risicoscore ongeveer drie is en hij vervroegde vrijspraak krijgt voor zes van de dertien aanklachten.

Dat betekende toen niet zoveel omdat zijn eerste negen jaar celstraf onvoorwaardelijk waren, maar nu is het laten vallen van die aanklachten in zijn voordeel. Wat zijn grootste voordeel is? Hij is nooit eerder ergens voor veroordeeld.

Anders nog iets?

  • Voor mijn rubriek over mediastormen en vooroordelen Hij wilde lhbtqia’ers zegenen in de Sint Jansbasiliek ter ere van Roze Zaterdag, maar zag er na protest van zijn priesters van af. Laf? Of toch een dappere handreiking? Ik zocht hem op in zijn ambtswoning voor een bijzonder gesprek, dat uiteindelijk verder ging op het platform.
  • Rico & Sticks behoren tot de invloedrijkste en creatiefste rappers van Nederland. Deze week verscheen na lange tijd hun nieuwe album: IZM. Hoe blijven de twee zichzelf in een totaal veranderde hiphopwereld?
  • Tyler, The Creator heeft zichzelf overtroffen met zijn meest dromerige en tekstueel intelligente album ooit.

Mijn zoektocht volgen? Als correspondent Vooroordelen wil ik rellen tegen journalistieke conventies die bepalen welke mensen wel of niet een podium verdienen. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail