Het is moeilijk, zo niet onmogelijk om je volledig tegen online-trackers te wapenen, maar je kunt een heel eind komen. Er zijn verschillende programma’s op de markt die advertenties en de bijbehorende trackers blokkeren en andere trackers tegenhouden. De effectiviteit van deze blockers wisselt nogal. Geen enkele houdt alles tegen. En je kunt ze niet simpelweg allemaal installeren want sommige schakelen de andere blockers weer uit zonder dat je dat doorhebt. 

De blockers werken met zwarte lijsten die handmatig worden bijgewerkt. Een van de meest effectieve is AdBlock. Die heeft enkele communities die voor verschillende landen zwarte lijsten onderhouden. De vrijwilligers kunnen alleen trackers toevoegen die ze waarnemen. Als trackers erg goed verborgen zijn, dan komen ze dus ook niet op de zwarte lijst. Daarnaast zijn de lijsten per definitie verouderd omdat bedrijven continu nieuwe trackers ontwikkelen. Ghostery heeft bijvoorbeeld meer dan 1500 trackers in zijn database staan. Dat geeft wel iets aan over de enorme hoeveelheid bedrijven die zich hiermee bezighouden en wat voor race het is.

Problematisch, vanuit het standpunt van de gebruiker, is dat trackers vaak de functionaliteit van programma’s beïnvloeden. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om alle trackers op nytimes.com te blokkeren, kun je ook geen video meer laden. Om video’s te kijken moet je op zijn minst tracker Brightcove toestaan. Je kunt als je alles blokkeert ook niets meer delen op social media. Vaak ben je dus gedwongen om trackers te accepteren.

Daarnaast is er ook een belangrijke reden om wél trackers toe te staan. Veel websites zijn financieel afhankelijk van advertentie-inkomsten. Als je de trackers blokkeert, onthoud je deze sites ook inkomsten. Ook hier is een oplossing voor. AdBlocker heeft bijvoorbeeld een nieuwe advertentieblokkeerder gelanceerd, Adblock Plus, die nette advertenties door laat. Als een website geen schreeuwende advertenties op haar site heeft en die advertenties niet ten koste gaat van de lees- of kijkervaring, worden ze toegelaten. 

Kijk in de volgende video welke blockers je kunt installeren en hoe dat werkt. 

Vimeo
Hoe kun je je online wapenen tegen trackers? In deze korte video (vijf minuten) laat ik de belangrijkste programma’s zien.