Beste lezer,

Ik zou kunnen beginnen met een feitelijke uitspraak: dat 2017 tot dusver The Guardian over warm 2017. het op een na warmste jaar ooit is. Maar zo’n gegeven komt pas tot leven als je het in samenhang ziet met wat er de afgelopen eeuw is gebeurd. Ziehier:

YouTube
Temperatuurafwijkingen per land van 1900 tot 2016 (ten opzichte van gemiddelde van 1951-1980)

Dit soort visualisaties kunnen informatie tot leven brengen die anders abstract en afstandelijk blijft. Dat kunnen verhalen over de impact van de opwarming ook. Het klimaatnieuws volgen is deze dagen: struikelen over de huidige impact en heftige waarschuwingen voor méér.

De opwarming wreekt zich overal - en het wordt erger

Zo las ik deze week dat het Yale Climate Connections over het muggenseizoen. muggenseizoen langer wordt, dat Over migrerende vissen (Yale E360). vissen migreren uit warme wateren, en dat tuinmannen in Texas niet goed meer buiten kunnen werken omdat het The New York Times over de hitte in de Golf van Mexico. te heet is.

Het zuiden van Europa gaat op dit moment gebukt onder een BBC: ‘Europe heatwave sparks health warnings as temperatures soar.’ zware hittegolf. Uit onderzoek weten we inmiddels dat zulke hittegolven Op deze kaart zie je de menselijke vingerafdruk op hittegolven, droogtes en overstromingen. waarschijnlijker en heviger worden door klimaatverandering. De hittegolf die Europa in 2003 teisterde, zorgde voor hittestress die met name ouderen over het randje duwde: dat jaar stierven er naar schatting 70.000 mensen als gevolg van de warmte. Een Carbon Brief: ‘Study links heatwave deaths in London and Paris to climate change.’ nieuwe studie linkt een deel van die sterfgevallen aan klimaatverandering.

​Nu verschijnen er nieuwe waarschuwingen: dat er in 2100 in Europa 150.000 mensen per jaar zouden kunnen sterven BBC: ‘Extreme weather ‘could kill up to 152,000 a year’ in Europe by 2100.’ door extreem weer, en dat delen van Zuid-Azië er ‘Amerikaanse wetenschappers: delen van Zuid-Azië tegen 2100 onleefbaar doordat het er veel te heet wordt’ (de Volkskrant). onleefbaar van kunnen worden.

Ondertussen in de VS: genegeerde klimaatwetenschappers en kolen

Ook in Amerika zijn de waarschuwingen niet van de lucht. The New York Times gaf ruchtbaarheid aan een veelomvattend klimaatrapport dat werd samengesteld door dertien Amerikaanse overheidsinstanties. Het conceptrapport is al maanden klaar, maar het Witte Huis The New York Times: ‘Scientists Fear Trump Will Dismiss Blunt Climate Report.’ geeft geen toestemming tot publicatie. Een van de auteurs zette het concept daarom zelf maar online.

De regering van Donald Trump negeert dit soort informatie, om de verkozen fossiele-energieagenda ongehinderd uit te rollen. Door alle chaos rond Trump hebben weinigen het door, maar de Axios: ‘Chaos obscures Washington’s biggest policy change.’ grootste hervormingen die het Witte Huis van Trump doorvoert gaan over energie. Zo wil hij beschermde natuurgebieden ‘Under Trump, Coal Mining Gets New Life on U.S. Lands’ (The New York Times). openstellen voor Energy Desk (van Greenpeace) over Trumps plannen. de winning van olie, gas en kolen.

Klimaatverandering wordt ondertussen opgelost door de term in de ban te doen. The Guardian maakte deze week bekend dat medewerkers van het Amerikaanse ministerie van landbouw is opgedragen om de term ‘klimaatverandering’ niet langer te gebruiken, maar in plaats daarvan The Guardian over de censuur in Amerika. het woord ‘weersextremen’ te bezigen. 

Maar je kunt zelf iets doen

De combinatie van slecht klimaatnieuws en zoveel ontkenning kan leiden tot wat de American Psychological Association in 2011 ‘ecoanxiety’ heeft genoemd: de vrees en hulpeloosheid die het gevolg zijn van ‘watching the slow and seemingly irrevocable impacts of climate change unfold, and worrying about the future for oneself, children, and later generations.’

Maar er is een remedie voor die vrees, schrijft journalist James Hamblin in The Atlantic. Namelijk: weten wat je eraan kunt doen. De oplossing die hij voorstelt in een The Atlantic: ‘If Everyone Ate Beans Instead of Beef.’ mooi artikel, dat zeker het lezen waard is: alle biefstukken vervangen door bonen. Als Amerika dat zou doen, zou het land zijn eigen klimaatdoel al bijna halen - zo groot is de impact van rundvlees.

Als je hier meer over wilt lezen: we publiceerden eerder over ‘Dit betekent vlees eten voor onze planeet.’ de impact van vlees op het milieu. Rutger Bregman werd onlangs Rutger Bregman: ‘Hierdoor werd ik in één klap vegetariër (en jij misschien ook).’ in één klap vegetariër en ik vroeg me eerder in een ‘moreel beraad’ eens af ‘Terugkijken: een moreel beraad over de vraag of het nog oké is om vlees te eten.’ of het nog oké is om vlees te eten. Benieuwd wat je verder zou kunnen doen? Lees hier: ‘Hoe kun je zelf het beste helpen bij het verlagen van de uitstoot?’ Hier verzamelen leden van De Correspondent en ikzelf de beste manieren om de uitstoot te verlagen.

Tot slot

Op het moment dat je deze nieuwsbrief ontvangt, leg ik de laatste hand aan het slotstuk van de Hier werken we aan een Afhankelijkheidsverklaring. Afhankelijkheidsverklaring, een serie essays die we het afgelopen jaar publiceerden. In juni organiseerden we een rondetafelgesprek op onze redactie. Freek Vielen, Rebekka de Wit en Anoek Nuyens – alle drie theatermakers en meeschrijvers van de serie – schoven bij ons aan. Wat zijn de belangrijkste lessen die de serie ons leerde?

Je leest het zaterdag op De Correspondent.

Tot de volgende,

Jelmer

Elke week een mail ontvangen? Als correspondent Klimaat en Energie wil ik de impact van klimaatverandering laten zien en de overgang naar duurzaamheid versnellen. Meld je hier aan om op de hoogte te blijven

Correctie: eerder werd vermeld dat 2017 tot dusver het ‘op twee na warmste jaar ooit is.’ Dat moet zijn: op een na. Alleen 2016 was warmer.