Beste,

Ik zou kunnen beginnen met een feitelijke uitspraak: dat 2017 tot dusver Maar zo’n gegeven komt pas tot leven als je het in samenhang ziet met wat er de afgelopen eeuw is gebeurd. Ziehier:

YouTube

Temperatuurafwijkingen per land van 1900 tot 2016 (ten opzichte van gemiddelde van 1951-1980)

Dit soort visualisaties kunnen informatie tot leven brengen die anders abstract en afstandelijk blijft. Dat kunnen verhalen over de impact van de opwarming ook. Het klimaatnieuws volgen is deze dagen: struikelen over de huidige impact en heftige waarschuwingen voor méér.

De opwarming wreekt zich overal - en het wordt erger

Zo las ik deze week dat het wordt, dat en dat tuinmannen in Texas niet goed meer buiten kunnen werken omdat het is.

Het zuiden van Europa gaat op dit moment gebukt onder een Uit onderzoek weten we inmiddels dat zulke hittegolven worden door klimaatverandering. De hittegolf die Europa in 2003 teisterde, zorgde voor hittestress die met name ouderen over het randje duwde: dat jaar stierven er naar schatting 70.000 mensen als gevolg van de warmte. Een linkt een deel van die sterfgevallen aan klimaatverandering.

​Nu verschijnen er nieuwe waarschuwingen: dat er in 2100 in Europa 150.000 mensen per jaar zouden kunnen sterven en dat delen van Zuid-Azië er van kunnen worden.

Ondertussen in de VS: genegeerde klimaatwetenschappers en kolen

Ook in Amerika zijn de waarschuwingen niet van de lucht. The New York Times gaf ruchtbaarheid aan een veelomvattend klimaatrapport dat werd samengesteld door dertien Amerikaanse overheidsinstanties. Het conceptrapport is al maanden klaar, maar het Witte Huis Een van de auteurs zette het concept daarom zelf maar online.

De regering van Donald Trump negeert dit soort informatie, om de verkozen fossiele-energieagenda ongehinderd uit te rollen. Door alle chaos rond Trump hebben weinigen het door, maar de die het Witte Huis van Trump doorvoert gaan over energie. Zo wil hij beschermde natuurgebieden voor

Klimaatverandering wordt ondertussen opgelost door de term in de ban te doen. The Guardian maakte deze week bekend dat medewerkers van het Amerikaanse ministerie van landbouw is opgedragen om de term ‘klimaatverandering’ niet langer te gebruiken, maar in plaats daarvan

Maar je kunt zelf iets doen

De combinatie van slecht klimaatnieuws en zoveel ontkenning kan leiden tot wat de American Psychological Association in 2011 ‘ecoanxiety’ heeft genoemd: de vrees en hulpeloosheid die het gevolg zijn van ‘watching the slow and seemingly irrevocable impacts of climate change unfold, and worrying about the future for oneself, children, and later generations.’

Maar er is een remedie voor die vrees, schrijft journalist James Hamblin in The Atlantic. Namelijk: weten wat je eraan kunt doen. De oplossing die hij voorstelt in een dat zeker het lezen waard is: alle biefstukken vervangen door bonen. Als Amerika dat zou doen, zou het land zijn eigen klimaatdoel al bijna halen - zo groot is de impact van rundvlees.

Als je hier meer over wilt lezen: we publiceerden eerder over Rutger Bregman werd onlangs en ik vroeg me eerder in een ‘moreel beraad’ eens af Benieuwd wat je verder zou kunnen doen?

Tot slot

Rebekka de Wit en Freek Vielen op de redactie.

Rebekka de Wit en Freek Vielen op de redactie.

Op het moment dat je deze nieuwsbrief ontvangt, leg ik de laatste hand aan het slotstuk van de een serie essays die we het afgelopen jaar publiceerden. In juni organiseerden we een rondetafelgesprek op onze redactie. Freek Vielen, Rebekka de Wit en Anoek Nuyens – alle drie theatermakers en meeschrijvers van de serie – schoven bij ons aan. Wat zijn de belangrijkste lessen die de serie ons leerde?

Je leest het zaterdag op De Correspondent.

Tot de volgende,

Jelmer

Wil je dit onderwerp volgen? Als correspondent Klimaat & Energie onderzoek ik de oorzaken van de klimaatcrisis en onze toekomst op een steeds warmere aarde. Blijf op de hoogte via mijn wekelijkse mail

Correctie: eerder werd vermeld dat 2017 tot dusver het ‘op twee na warmste jaar ooit is.’ Dat moet zijn: op een na. Alleen 2016 was warmer.