Amerikaanse topambtenaren noemen klimaatverandering liever ‘extreem weer’
Ik zou kunnen beginnen met een feitelijke uitspraak: dat 2017 tot dusver het op een na warmste jaar ooit is. Maar zo’n gegeven komt pas tot leven als je het in samenhang ziet met wat er de afgelopen eeuw is gebeurd. Ziehier:
Dit soort visualisaties kunnen informatie tot leven brengen die anders abstract en afstandelijk blijft. Dat kunnen verhalen over de impact van de opwarming ook. Het klimaatnieuws volgen is deze dagen: struikelen over de huidige impact en heftige waarschuwingen voor méér.
De opwarming wreekt zich overal - en het wordt erger
Zo las ik deze week dat het muggenseizoen langer wordt, dat vissen migreren uit warme wateren, en dat tuinmannen in Texas niet goed meer buiten kunnen werken omdat het te heet is.
Het zuiden van Europa gaat op dit moment gebukt onder een zware hittegolf. Uit onderzoek weten we inmiddels dat zulke hittegolven waarschijnlijker en heviger worden door klimaatverandering. De hittegolf die Europa in 2003 teisterde, zorgde voor hittestress die met name ouderen over het randje duwde: dat jaar stierven er naar schatting 70.000 mensen als gevolg van de warmte. Een nieuwe studie linkt een deel van die sterfgevallen aan klimaatverandering.
Nu verschijnen er nieuwe waarschuwingen: dat er in 2100 in Europa 150.000 mensen per jaar zouden kunnen sterven door extreem weer, en dat delen van Zuid-Azië er onleefbaar van kunnen worden.
Ondertussen in de VS: genegeerde klimaatwetenschappers en kolen
Ook in Amerika zijn de waarschuwingen niet van de lucht. The New York Times gaf ruchtbaarheid aan een veelomvattend klimaatrapport dat werd samengesteld door dertien Amerikaanse overheidsinstanties. Het conceptrapport is al maanden klaar, maar het Witte Huis geeft geen toestemming tot publicatie. Een van de auteurs zette het concept daarom zelf maar online.
De regering van Donald Trump negeert dit soort informatie, om de verkozen fossiele-energieagenda ongehinderd uit te rollen. Door alle chaos rond Trump hebben weinigen het door, maar de grootste hervormingen die het Witte Huis van Trump doorvoert gaan over energie. Zo wil hij beschermde natuurgebieden openstellen voor de winning van olie, gas en kolen.
Klimaatverandering wordt ondertussen opgelost door de term in de ban te doen. The Guardian maakte deze week bekend dat medewerkers van het Amerikaanse ministerie van landbouw is opgedragen om de term ‘klimaatverandering’ niet langer te gebruiken, maar in plaats daarvan het woord ‘weersextremen’ te bezigen.
Maar je kunt zelf iets doen
De combinatie van slecht klimaatnieuws en zoveel ontkenning kan leiden tot wat de American Psychological Association in 2011 ‘ecoanxiety’ heeft genoemd: de vrees en hulpeloosheid die het gevolg zijn van ‘watching the slow and seemingly irrevocable impacts of climate change unfold, and worrying about the future for oneself, children, and later generations.’
Maar er is een remedie voor die vrees, schrijft journalist James Hamblin in The Atlantic. Namelijk: weten wat je eraan kunt doen. De oplossing die hij voorstelt in een mooi artikel, dat zeker het lezen waard is: alle biefstukken vervangen door bonen. Als Amerika dat zou doen, zou het land zijn eigen klimaatdoel al bijna halen - zo groot is de impact van rundvlees.
Als je hier meer over wilt lezen: we publiceerden eerder over de impact van vlees op het milieu. Rutger Bregman werd onlangs in één klap vegetariër en ik vroeg me eerder in een ‘moreel beraad’ eens af of het nog oké is om vlees te eten. Benieuwd wat je verder zou kunnen doen? Hier verzamelen leden van De Correspondent en ikzelf de beste manieren om de uitstoot te verlagen.
Tot slot
Op het moment dat je deze nieuwsbrief ontvangt, leg ik de laatste hand aan het slotstuk van de Afhankelijkheidsverklaring, een serie essays die we het afgelopen jaar publiceerden. In juni organiseerden we een rondetafelgesprek op onze redactie. Freek Vielen, Rebekka de Wit en Anoek Nuyens – alle drie theatermakers en meeschrijvers van de serie – schoven bij ons aan. Wat zijn de belangrijkste lessen die de serie ons leerde?
Je leest het zaterdag op De Correspondent.
Tot de volgende,
Jelmer
Correctie: eerder werd vermeld dat 2017 tot dusver het ‘op twee na warmste jaar ooit is.’ Dat moet zijn: op een na. Alleen 2016 was warmer.