Beste,

Man man man. Of misschien moet ik zeggen: vrouw vrouw vrouw. Hoe dan ook, mensenkinderen, wat ging het los afgelopen week over een uitgelekte Googlememo.

Ene James Damore - ingenieur bij Google en intussen ontslagen - legt daarin uit dat mannen en vrouwen verschillen. En het gaat hem niet enkel om baarmoeders en penissen, hij stelt dat ook intellectuele en psychologische verschillen deels aangeboren zijn.

Wat volgde was een mediastorm, die ook in Nederland stof deed opwaaien. Terwijl we net al een eigen stormpje hadden gehad vanwege

Zoals jullie weten was ik me toevallig net aan het verdiepen in stereotypes. De discussie over man-vrouw-verschillen is een prachtige (en ergerlijke) casus om de denkfouten te laten zien die worden gemaakt bij stereotypering.

Ik vertel er meer over in mijn column van afgelopen vrijdag:

Nog meer stereotypes

Vorige week vroeg ik: over welk stereotype maken jullie je het meest zorgen? Ik leerde veel van waarvoor dank. Twee dingen vielen me op.

Allereerst: vooroordelen snijden vaak aan twee kanten. Je hebt stereotypes van vrouwen en mannen, feministen en boze witte mannen, Marokkanen en PVV-stemmers.

(En bij het opschrijven van deze tegenstellingen ga ik eigenlijk ook alweer uit van stereotypes.🤔)

Het andere opvallende was hoeveel jullie spraken over mensen in een benarde economische positie - zoals werklozen, daklozen en/of mensen in de bijstand.

‘Een mens met weinig of geen geld krijgt vrijwel overal het nadeel van de twijfel,’ Jehanne Hulsman, werkzaam in de sociale advocatuur, ‘een mens met weinig of geen geld wordt heel vaak verweten dat hij die positie in de samenleving aan zichzelf te danken zou hebben.’

Punten die ik zeker meeneem als ik verder ga met mijn verhaal. Na mijn vakantie, want ik ben de komende weken even van de radar.

#NerdAlert

In mijn podcastoverzicht zag ik deze week een aflevering langskomen met de titel ‘hoe beter te beargumenteren en vaker van gedachten te veranderen.’

Bingo.

Het was mede-oprichter van het Center for Applied Rationality en presentator van de

Je raadt het al, Galef is nogal van de (ir)rationaliteit. Ze praat met Klein over het ‘motivated reasoning’ - dat je bevooroordeeld een standpunt beargumenteert omdat je (onbewust) wil dat het waar is.

Volgens mij is dat ook wat er misgaat bij statistiekmisbruik. Mensen hebben een belang - dat kan geld of macht zijn, maar bijvoorbeeld ook dat je bij een bepaalde groep wilt horen - en ‘rationaliseren’ zich op basis daarvan naar een bepaalde conclusie.

Geheel objectief kan ik zeggen: het hele gesprek is een moetjeluisteren. Net als Galefs eigen podcast trouwens. Zo over de rationele en irrationele kanten van de mens, en over de drang om te categoriseren (hé, daar zijn de stereotypes weer).

Veel luisterplezier voor jou en je ratio!

Tot slot...

dat er niet zoveel boeiends te zeggen was over 2.258. Nee hoor, mailde Ionica Smeets me,

Ik ben een paar weken met vakantie. Tot in september!

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de getallenwereld. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van wat ik schrijf, zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #NerdAlert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je in voor mijn wekelijkse mail