Man man man, wat een hoop stereotypes π πͺ
Man man man. Of misschien moet ik zeggen: vrouw vrouw vrouw. Hoe dan ook, mensenkinderen, wat ging het los afgelopen week over een uitgelekte Googlememo.
Ene James Damore - ingenieur bij Google en intussen ontslagen - legt daarin uit dat mannen en vrouwen verschillen. En het gaat hem niet enkel om baarmoeders en penissen, hij stelt dat ook intellectuele en psychologische verschillen deels aangeboren zijn.
Wat volgde was een mediastorm, die ook in Nederland stof deed opwaaien. Terwijl we net al een eigen stormpje hadden gehad vanwege de SIRE-campagne over jongens.
Zoals jullie weten was ik me toevallig net aan het verdiepen in stereotypes. De discussie over man-vrouw-verschillen is een prachtige (en ergerlijke) casus om de denkfouten te laten zien die worden gemaakt bij stereotypering.
Ik vertel er meer over in mijn column van afgelopen vrijdag: βWat je moet onthouden over de verschillen tussen mannen en vrouwen.β
Nog meer stereotypes
Vorige week vroeg ik: over welk stereotype maken jullie je het meest zorgen? Ik leerde veel van jullie reacties, waarvoor dank. Twee dingen vielen me op.
Allereerst: vooroordelen snijden vaak aan twee kanten. Je hebt stereotypes van vrouwen en mannen, feministen en boze witte mannen, Marokkanen en PVV-stemmers.
(En bij het opschrijven van deze tegenstellingen ga ik eigenlijk ook alweer uit van stereotypes.π€)
Het andere opvallende was hoeveel jullie spraken over mensen in een benarde economische positie - zoals werklozen, daklozen en/of mensen in de bijstand.
βEen mens met weinig of geen geld krijgt vrijwel overal het nadeel van de twijfel,β schreef Jehanne Hulsman, werkzaam in de sociale advocatuur, βeen mens met weinig of geen geld wordt heel vaak verweten dat hij die positie in de samenleving aan zichzelf te danken zou hebben.β
Punten die ik zeker meeneem als ik verder ga met mijn verhaal. Na mijn vakantie, want ik ben de komende weken even van de radar.
#NerdAlert
In mijn podcastoverzicht zag ik deze week een aflevering langskomen met de titel βhoe beter te beargumenteren en vaker van gedachten te veranderen.β
Bingo.
Het was een interview van Ezra Klein (Vox) met Julia Galef, mede-oprichter van het Center for Applied Rationality en presentator van de podcast Rationally Speaking.Β
Je raadt het al, Galef is nogal van de (ir)rationaliteit. Ze praat met Klein over het βmotivated reasoningβ - dat je bevooroordeeld een standpunt beargumenteert omdat je (onbewust) wil dat het waar is.
Volgens mij is dat ook wat er misgaat bij statistiekmisbruik. Mensen hebben een belang - dat kan geld of macht zijn, maar bijvoorbeeld ook dat je bij een bepaalde groep wilt horen - en βrationaliserenβ zich op basis daarvan naar een bepaalde conclusie.
Geheel objectief kan ik zeggen: het hele gesprek is een moetjeluisteren. Net als Galefs eigen podcast trouwens. Zo praat ze met Wait But Why-blogger Tim Urban over de rationele en irrationele kanten van de mens, en met psycholoog Susan Gelman over de drang om te categoriseren (hΓ©, daar zijn de stereotypes weer).
Veel luisterplezier voor jou en je ratio!
Tot slot...
...schreef ik laatst dat er niet zoveel boeiends te zeggen was over 2.258. Nee hoor, mailde Ionica Smeets me, ook dat getal is interessant.
Ik ben een paar weken met vakantie. Tot in september!