Beste,

Ik wil even beginnen met een bedankje.

Ik heb de afgelopen weken enorm genoten van de gigantische hoeveelheid enthousiaste en interessante reacties op mijn aankondiging dat ik in Mostar, Bosnië, over de iconische brug daar.

Jullie hielpen me aan de juiste getallen over de hoeveelheid internationale hulp die na de oorlog in de wederopbouw van de brug is gaan zitten, stuurden me een powerpointpresentatie van de openingsceremonie van de herbouwde brug (operatie ‘Phoenix’), tipten me welke koperslager in de buurt van de brug een mooi verhaal over de oorlog kon vertellen en mailden me zelfs een zelfgeschreven toneelstuk over de val van Srebrenica!

Correspondentlid Bart Muskens stuurde me deze foto, die hij in 2014 in Mostar maakte. Een betere samenvatting van de situatie in Bosnië is er niet.

Foto: Bart Muskens.

Nogmaals dus: heel veel dank! Over een maandje is er meer duidelijk over die we gaan bezoeken - dan ga ik zeker weer om jullie input vragen.

Mijn eerste luisterboek

Wie weleens Amerikaanse podcasts luistert kent ongetwijfeld de reclames van Audible, de audioboekengigant. Vorige maand gaf ik dan eindelijk eens toe en nam een ‘30 day free trial.’En ik was verrast hoe leuk ik het vond. Want ineens kun je een boek ‘lezen’ combineren met fietsen, autorijden, afwassen en stofzuigen. Ik ben de afgelopen weken dus licht obsessief met een koptelefoon op mijn hoofd door het leven gegaan.

Het hielp ook dat mijn eerste audioboek een schot in de roos was: Homegoing voorgelezen door Dominic Hoffman.

De debuutroman van Gyasi, die in juni vorig jaar uitkwam in Amerika en in januari ook in verscheen, vertelt het verhaal van de halfzussen Esi en Effia en hun afstammelingen. Het zijn Asantevrouwen, die in de zeventiende eeuw leven in het gebied dat nu Ghana is. Effia wordt uitgehuwelijkt aan de Britse gouverneur die de leiding heeft in het Cape Coast Castle - een belangrijke slavenhandelpost. Esi wordt gevangengenomen, vastgehouden in de kelders van het kasteel, en vervolgens naar Amerika verscheept om daar als slaaf te werken.

Elk hoofdstuk volgt een volgende afstammeling van deze twee vrouwen - de ene lijn in Ghana (maar met Brits bloed), de andere in Amerika. Ieder hoofdstuk heeft een prachtige eigen spanningsboog, alsof je een aaneenschakeling korte verhalen leest. Gyasi schrijft beeldend zonder bloemig te worden, en laat haar karakters los tegen de achtergrond van grote historische veranderingen. Een van haar mooiste zinnen over de slavenperiode vond ik: ‘They were tired of running and used to waiting.’

Een aanrader dus - zeker met de diepe, rustige stem van Hoffman.

Tot slot...

...is gister het filmfestival World Cinema Amsterdam begonnen, met dit jaar een focus op Van een liefdesverhaal uit Niger, tot een roadmovie uit Burkina Faso en van een Nigeriaansecoming-of-agefilm tot een documentaire over het politiegeweld in Madagascar. Het festival duurt nog tot en met volgend weekend. Ik ga zelf denk ik naar 93 Days - een Nollywoodfilm over de ebolacrisis.

YouTube
Trailer van 93 Days.
Wil je deze updates liever in je inbox? Dat kan! Schrijf je in en ik houd je tweewekelijks op de hoogte van alles wat ik schrijf, lees, zie en hoor over migratie en ontwikkeling. Meld je hier aan