Vimeo

Bekijk hier de film Virtual-Real South Africa van Khalo Matabane

Niet alleen tieners houden op Instagram de schone schijn op. Deze week kwam de vrouw van de Amerikaans minister van Financiën in het nieuws nadat ze haar designerkleren hashtagte tijdens een officieel regeringsuitje. Hoon en haat waren Louise Lintons

Maar patsen op Instagram gebeurt overal, ook in landen waar het verschil tussen arm en rijk nog veel groter is. Neem Zuid-Afrika, President Jacob Zuma overleefde recent een anonieme stemming in het parlement om hem af te zetten. Het was de achtste keer dat parlementariërs probeerden een einde te maken aan de corruptie van de president.

Zakkenvullerij, misdaad, dramatische werkloosheidscijfers en een jeugd die na een bevolkingsexplosie geen toekomstverwachtingen heeft - dat is de Zuid-Afrikaanse realiteit

Van het optimisme en bevlogenheid van Nelson Mandela is weinig meer over: zakkenvullerij, nepotisme, misdaad, dramatische werkloosheidscijfers en een jeugd die na een bevolkingsexplosie geen toekomstverwachtingen heeft - dat is de Zuid-Afrikaanse realiteit.

In deze uitzichtsloosheid wordt de belofte van een beter bestaan niet langer bevochten door politieke leiders, maar voorgespiegeld door sociale media - Instagram voorop. Dat is de boodschap van de documentaire Virtual-Real South Africa, voor De Correspondent gemaakt door Khalo Matabane.

Matabane is Zuid-Afrika’s belangrijkste filmmaker. In 2013 maakte hij Nelson Mandela: The Myth and Me, die op alle belangrijke festivals te zien was. Zijn nieuwe speelfilm The Number, gebaseerd op het spraakmakende boek van Jonny Stienburg over de macht van gangsters in de gevangenis gaat in september in première op het prestigieuze filmfestival van Toronto.

In Virtual-Real South Africa toont en analyseert de filmmaker hoe de nieuwe, virtuele leiders te werk gaan bij de presentatie van het gedroomde bestaan aan hun volgers. Hij is gefascineerd door de performance en de overgang tussen echt en onecht. Hij beschrijft de honger van de volgers naar beelden vol glamour. Zijn film is een elegante overpeinzing van een filmmaker die ons, en zijn landgenoten een spiegel voorhoudt.

Kijk ook:

Mini-docu: Helpen op een crèche in Kaapstad. Dit is de werkelijkheid achter de Facebookfoto’s Ieder jaar reizen er 1,6 miljoen vrijwilligerstoeristen naar verre oorden. Ze gaan niet alleen kijken, ze dragen ook ‘een stukje bij aan de medemens.’ In de film #doinggood volgen we een vrijwilliger die in Zuid-Afrika op een crèche gaat werken. Want doen die mensen echt ‘goed,’ of is het vooral een industrie? Kijk de documentaire hier terug De bittere werkelijkheid achter de EU-Turkijedeal (verteld door een 12-jarige kindarbeider) Hussein Bilal is 12. Hij is kostwinner voor het gezin waarmee hij vanuit Syrië naar Turkije vluchtte. In de film Het kind van de rekening toont filmmaker Sakir Khader hoe kindvluchtelingen elke dag proberen te overleven. Kijk de documentaire hier terug